Călătoriile tind de multe ori să se rezume la hoteluri luxoase, peisaje superbe și preparate alese. Pe continentul asiatic poți avea parte de toate acestea, însă nu te vor ajuta să înțelegi cultura și tradițiile la fel de bine cum o poate face un festival, de exemplu. Indiferent de perioada în care dorești să pleci în vacanță, vei găsi în una din țările asiatice o manifestare cultural-spirituală la care să iei parte. O experiență de acest tip nu poate fi omisă, de acea îți prezint, în cele ce urmează, unele dintre cele mai cunoscute festivaluri asiatice:

Festivalul Naadam are loc anual timp de trei zile în luna iulie în Ulaanbaatar, Mongolia. Fiind un popor nomad, pentru cei din Mongolia întoarcerea la locurile natale are o mare însemnătate, de aceea vara este anotimpul în care ei se reunesc pentru a-și măsura forțele și abilitățile dobândite. Cele trei sporturi pe care aceștia le practică sunt wrestlingul, cursele de cai și tirul cu arcul. La aceste competiții participă atât bărbați, cat și femei pentru a dobândi diverse titluri, precum „Gigantul invincibil”.

Motivele care au stat la originea acestui festival au fost dorința de a celebra unitatea comunității, respectul față de zei și sacrificarea animalelor. În prezent, acestea au fost înlocuite de parade și dansuri tradiționale. Toate cele trei sporturi reunesc un număr mare de participanți, la wrestling aceștia fiind împărțiți în grupe de 512 și 1024 de luptători care se întrec pentru a câștiga titlul mult dorit. În 2010 festivalul a fost adăugat pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Omenirii UNESCO. 

Festivalul internațional de sculptură în gheață Harbin este o sărbătoare care are loc anual în Harbin, capitala provinciei Heilongjiang din China. Se desfășoară în cea mai rece perioadă din an (lunile ianuarie- februarie), când temperaturile ajung la o medie de -15 grade Celsius. Sculptori din întreaga lume se reunesc pentru a încânta vizitatorii cu peisaje de basm, prin intermediul statuilor de gheață care depășesc înălțimea de 50 de metri.

Festivalul reunește peste 15.000 de sculptori care transformă peste un milion de metri cubi de apă din râul Songhua cu ajutorul științei și al artei. Luminile multicolore îmbracă imensele capodopere în strălucire. Pe perioada festivalului 800.000 de vizitatori ajung în Harbin, oraș considerat a fi una dintre destinațiile de top pe perioada iernii din China, unde se poate vizita Parcul Tigrilor Siberieni sau înotătorii lacului înghețat Songhua.

Festivalul Noroiului Boryeong este un festival care are loc anual în luna iulie pe plaja Daecheon din Boryeong (provincia Chungcheongnam-do) din vestul Coreei de Sud. În anul 1998, acest eveniment a fost creat ca o strategie de marketing pentru produsele pe bază de noroi bogat în minerale.

Cu o tradiție de aproape două decenii, sărbătoarea cu dress code-ul „noroios” strânge în prezent aproximativ 2.2 milioane de vizitatori. Printre activitățile desfășurate în cadrul acestui festival se numără lupte, programe de acupunctură, body painting, masaj, curse pe tobogan, ski sau înot, toate în noroi, desigur.

Festivalul Diwali este celebrat pe parcursul a cinci zile ale lunii octombrie în Mumbai, India. Este un festival religios al luminilor și al lămpilor care semnifică triumful binelui asupra răului. În anotimpul abundenței, Diwali este caracterizat de ospețe luxoase, focuri de artificii, flori parfumate și felinare multicolore care împodobesc orașul indian.

Această sărbătoare își are rădăcinile în vechile obiceiuri ale hindușilor, care luminau calea zeului Rama, pentru ca acesta să se poată întoarce acasă. Se poate spune că Diwali este asemenea Crăciunului pentru creștini, însă are o însemnătate spirituală profundă: conștientizarea luminii din interiorul fiecăruia.

Alte sărbători asiatice la care poți lua parte sunt Festivalul Felinarelor din Taiwan, Sărbătoarea Anului Nou chinezesc din Singapore, Festivalul Luminilor de Iarnă din Japonia, Petrecerea Lunii Pline din Thailanda sau Festivalul Iubirii din India.