Bibimbap (비빔밥)- Korean rice bowl
13.09.2021 in ReteteBibimbab este un preparat coreean extrem de sanatos. Preparat cu multe legume si orez, dupa ce ati gustat “bibimbab”, o sa vi se faca pofta de acesta oriunde si oricand. “Bibimbab” inseamna “amestecul legumelor cu orez” si chiar daca preparatul contine multe culori si arata foarte bine, intr-un final, dupa cum spune si numele, totul va fi amestecat.
In Coreea, in provinciile Jeonju, Tongyeong si Jinju, acest preparat este foarte popular, fiecare are o alta variatie de care este chiar reprezentata. De aceea, cand coreenilor le este foame si sunt in aceste zone, spun ca vor sa manance “Jeonju, Tongyeong sau Jinju bibimbab”. Totusi, Jeonju este provincia cea mai reprezentata de acest nume (Jeonju bibimbab).
Reteta
Ingrediente:
5 cani de orez cu bobul rotund, preparat la rice cooker
4 oua
1 conserva muguri de soia
1 legatura de spanac proaspat
1 morcov1 dovlecel
1 castravete
1 ceapa verde
250g carne de vita
sare
usturoi
ulei
ulei de susan
seminte de susan
sos de soia
miere sau zahar
gochujang
Mod de preparare:
Se pregatesc toate ingredientele necesare.
Cum se prepara orezul, daca nu aveti un rice cooker: se spala 2 cani de orez in apa rece, se clateste pana cand apa nu mai este tulbure. Se pune orezul intr-o oala, de preferat una mai grea sau una de fonta. Se adauga 2 cani de apa si se lasa la inmuiat 30 de minute. Se fierbe cu capac la foc mediu cam 7-8 minute sau pana cand apar bulele. Se amesteca de cateva ori cu o lingura si se acopera din nou. Se da focul foarte mic si se mai tine inca 10 minute. Se stinge focul si se amesteca orezul cu o lingura, ca sa elibereze aburul. Se lasa oala acoperita, ca sa pastreze orezul cald.
Carnea de vita se taie in felii subtiri, care sa semene cu batul de chibrit. Se amesteca cu 1 lingura de usturoi, 1 lingura de sos de soia, 1 lingura de miere, 2 linguri de ulei de susan si 1 lingurita de seminte de susan. Se amesteca cu o lingura.
Se scot mugurii din conserva si se scurg de lichid. Se amesteca cu sare, 1 lingurita de usturoi si 1 lingurita de ulei de susan. Se pun pe o farfurie intinsa.
Daca folositi spanac proaspat, se spala, se curata de impuritati si se clateste. Se scurge de apa si se amesteca cu 1 lingurita de usturoi, 1 lingurita de ulei de susan, sare si 1 lingurita de seminte de susan. Se pune pe farfuria intinsa.
Castravetele se taie in lungime, apoi se feliaza. Se pun feliile intr-un bol si se presara putina sare.
Dovlecelul se spala si se feliaza, apoi se taie julienne. Se pune intr-un bol si se amesteca cu sare.
Morcovul se curata, se spala si se taie julienne. Se pune intr-un bol si se presara putina sare. Se lasa deoparte 5-10 minute.
Se pune putin ulei in tigaie. Se scurge apa de la castraveti. Se calesc 30 de secunde cu 1/2 lingurita de usturoi pisat si cateva picaturi de ulei de susan. Se pun cateva picaturi de ulei in tigaie. Se scurg dovleceii de apa si se soteaza 1 minut cu 1 lingurita de usturoi, 1 lingura de ceapa verde, cateva picaturi de ulei de susan.
Daca nu folositi un dolsot sau un vas special pentru bibimbap, atunci carnea de vita se soteaza cateva minute, la foc mare. Se pune pe farfuria intinsa. Se asambleaza bibimbap. Se pune o cana de orez in bol si se pun ingredientele din farfuria intinsa, de jur imprejur.
Pe fiecare bol se pune cate un ou prajit si gochujang dupa gust. Se amesteca totul usor, cu o lingura, astfel incat sa nu sfaramati ingredientele mai delicate.
Nota: Daca folositi un vas special dolsot, atunci carnea nu mai trebuie sotata, iar oul nu se prajeste. Se adauga galbenusul proaspat, carnea de vita si se amesteca.