Dakjjim (닭찜)- Braised chicken with vegetables
13.09.2021 in ReteteIn coreeana "dalk" inseamna pui, iar "jjim" "a aburi" sau "a inabusi". In cazul acestui preprarat, "jjim" inseamna "a inabusi", caci daca traducem literalmente denumirea preparatului, este "carne de pui inabusita". Acest preparat este pregatit cu multe legume diferite care sunt gatite intr-un sos dulce-picant care contine sos de soia, mirin, miere, orez brun, piper, apa, usturoi si ghimbir.
Multi prefera insa morcovii si cartofii, de asemenea se adauga si taitei de cartofi dulci pentru un gust mai dulce si bogat. Este pregatit in multe regiuni, dar cel mai popular este cel pregatit in regiunea Andong, deoarece acolo puiul este gatit mai mult timp si astfel va contine mai putina grasime, dar va capata si un gust mai placut. Preparatul mai este cunoscut si sub numele de "jiim dalk". "Dalk jiim" este un preparat perfect de servit cu orez pentru pranz sau cina.
Reteta
4 portii
Timp de preparare: 60 minute
Ingrediente:
400g piept de pui (sau pulpe inferioare sau aripi)
100 g sweet potato noodles (taitei din cartof dulce)
4 linguri sos de soia
4 linguri sos de stridii
4 linguri sirop de porumb sau de orez
1 lingura zahar brun
3 cartofi
ceapa verde
1 morcov
ciuperci
1 ceapa
2 ardei iuti
2 castraveti
piper negru
1 lingura ulei de susan
seminte de susan
Mod de preparare:
Se pregatesc toate ingredientele necesare.
Taiteii de cartof dulce se pun intr-un bol cu apa.
Pieptul de pui se taie in bucati de marime egala.
Se prepara sosul din sos de soia, sos de stridii, sirop de porumb si zahar brun. Se amesteca si se pune deoparte.
Se pregatesc legumele. Cartofii se curata si se taie in cuburi. Ceapa, castravetii si morcovul se curata si se feliaza. Ardeii iuti, ciupercile, ceapa verde se taie in bucati.
Partile albe de la ceapa alba se taie subtire in fasii si se pun intr-un bol cu apa rece pentru 10 minute. Ghimbirul se rade, iar usturoiul se taie marunt.Pasul 7Se pune o lingura de ulei in wok. Daca doriti puteti folosi chilli oil.
Se soteaza pieptul de pui cam 3-4 minute, apoi se adauga usturoiul si ghimbirul. Se amesteca un minut.
Se adauga cartofii, sosul si 500 ml de apa. Se tin pe foc 10 minute, cu capacul pus.
Se adauga ceapa si morcovul si se gateste inca 10 minute, fara capac.
Se adauga taiteii scursi de apa, ardeii iuti, ciupercile si castravetii.
Se tine pe foc inca 7-10 minute, amestecand din cand in cand, pana cand taiteii devin translucizi si lichidul s-a ingrosat.
Se transfera pe un o farfurie sau intr-un bol si se orneaza cu fasii de ceapa verde si seminte de susan.