Dak bulgogi (닭 불고기)- Bulgogi cu carne de pui
13.09.2021 in ReteteCoreenii adora carnea in general, asa ca dupa ce ies de la serviciu, se duc cu colegii la cina si “la un paharel”, iar preparatul cel mai potrivit dupa o zi plina de activitati este “dalk bulgogi”. “Dalk” inseamna “pui” si “bulgogi” inseamna “carne preparata la gratar”, iar daca nu va place carnea rosie, atunci “dalk bulgogi” este preparatul portrivit pentru dumneavoastra! Acesta merge foarte bine cu “soju” (alcool preparat din orez), “maekju” (bere) sau amestecul acestora, “somaek”.
“Dalk bulgogi” este usor de pregatit si puteti sa marinati carnea dupa gust sau sa o preparati in stilul coreean, folosind ingrediente ca si: sos de soia, gochujang (pasta de chilli), ssamjang (pasta vegetala picanta) sau doenjang (pasta de soia). Pe de alta parte, coreenii afirma ca “dalk bulgogi” este cel mai delicios daca este consumat cu o frunza de salata! Frunza de salata este umpluta cu carnea de pui, diferite “banchan” (garniture coreene) sau alte verdeturi, iar “pachetelul” se numeste “ssam”.
Reteta
2-3 portii
Timp de preparare: 1 ora
Ingrediente:
1 piept de pui (cca 500 g)
Ingrediente sos:
3 linguri sos de soia
1 lingura suc de lamaie
1 lingura zahar brun
1 lingura miere
1 lingura mirin
1 lingura usturoi tocat
1 lingurita ghimbir ras
1 lingura ulei de susan
putin piper
1 lingurita seminte de susan
Mod de preparare:
Se pregatesc toate ingredientele necesare.
Pieptul de pui se curata, se spala si se taie in bucati de marime egala, cam 3-4 cm fiecare.
Intr-un bol, se amesteca ingredientele pentru marinata, pana cand zaharul s-a topeste.
Se introduc in bol bucatile de pui, se amesteca bine si se lasa la frigider 30 de minute.
Se pune o tigaie pe foc, se incinge si se adauga bucatile de pui.
Se prajesc cam 2 minute pe o parte sau pana cand incep sa se caramelizeze usor. Se adauga pe rand, lasand spatiu intre bucatile de pui. Daca le adaugati pe toate deodata, acestea nu se vor mai praji, ci se vor inabusi. Deoarece marinata contine miere si zahar, puiul se va carameliza repede. Puteti da focul mai mic, ca sa evitati arderea bucatilor de pui.
Se serveste cald.