Tot ce trebuie să știi despre mâncarea coreeană + 18 rețete pe care trebuie să le încerci!
18.09.2023 in Calatorie in AsiaFie că ești sau nu gurmand, bucătăria coreeană îți va atrage atenția grație îmbinării delicate a aromelor, aspectului și bogăției ingredientelor. În general, ca în majoritatea preparatelor asiatice, orezul joacă un rol foarte important, însă accentul se pune de asemenea și pe carnea de vită, pui sau porc, pe celebrii noodles și pe sosul de soia. Desigur, lista ingredientelor este cu mult mai amplă, pentru că în delicioasa mâncare coreană vei găsi de asemenea sosuri, uleiuri (ulei de susan) sau fulgi, cum ar fi fulgii de ardei iute.
Mâncarea coreeană este cu siguranță un deliciu, însă mai mult decât atât este un beneficiu pentru sănătatea corpului și a minții. Află din acest material care sunt aceste beneficii și cum poți explora la tine acasă secretele bucătăriei coreene.
Ce beneficii medicale are mâncarea coreeană?
Unul dintre aspectele foarte importante ce țin de felurile de mâncare coreeană este echilibrul. Spre deosebire de alte regiuni ale globului, unde mesele nu respectă anumite asocieri ale ingredientelor, în bucătăria coreeană totul are la bază întrepătrunderea de savori combinată cu un mod eficient de gătire, care să confere nu doar gust, ci și beneficii la nivel digestiv. Mâncarea coreeană este mai înainte de orice sănătoasă, nu doar pentru că folosește ingrediente anume, ci și pentru că acestea sunt astfel gătite astfel încât să favorizeze digestia și absorbția corectă în organism (#1).
Cele mai multe dintre felurile de mâncare coreeană sunt bogate în proteine, mai ales dacă au la bază și carnea. Printre acestea se numără coastele de porc picante, gătite lent, tocana picantă de pui, supa de kimchi cu porc și tofu sau găluștele cu pastă de fasole. Bucătăria coreeană își îndreaptă atenția spre legume, de multe ori fermentate, marinate sau murate (exemplu kimchi de varză), care conferă preparatelor un gust senzațional.
Preparatele coreene sunt o explozie de culoare, dar și un adevărat boost de sănătate. Cele mai multe preparate coreene ajută digestia și previn apariția bolilor cardiace. În plus, ingredientele au efecte benefice în susținerea sistemului imunitar, oferindu-i acestuia energia de care are nevoie. În consecință, mâncarea coreeană, parte dintr-o cultură cu o istorie străveche, este cel mai adesea un medicament înainte de un preparat în sine, cu beneficii majore pentru sănătate (#2).
Practic bucătăria coreeană reunește amestecuri de dulce, sărat și acru, fiecare având implicații asupra organelor interne. Gustul amărui al ginsengului este benefic sistemului circulator, dulcele taițeilor din orez este benefic pentru stomac și pancreas, iar gustul ușor sărat dar cremos al sosului de susan este benefic pentru rinichi. În plus, cercetările arată că modul de preparare însuși a unor anumite tipuri de mâncăruri, cum ar fi kimchi, conțin bacterii lactice benefice, care au efect antioxidant și de reglare a imunității (#3).
Studiile arată că aceste bacterii lactice pot fi folosite ca probiotice în cazul persoanelor în vârstă și că acestea joacă un rol important în modificarea conținutului de glucoză din sânge, în sensul scăderii acestuia, dar și în reducerea colesterolului rău (#4).
Un lucru interesant legat de tipurile de mâncare coreeană este acela că preparatele nu sunt gătite prin călire sau prăjire, lucru care le face pe cât de savuroase, pe atât de sănătoase. În general preparatele au la bază ingrediente obținute prin fermentare sau preparare la abur ori fierbere, cauza fiind producția relativ mică de ulei în Coreea. Acest lucru face ca celebra deja mâncare coreeană să devină cunoscută sub numele de K-food, iar dietele pe bază de acest tip de hrană să fie numite K-diet (#5).
Rețete de mâncare coreeană pe care trebuie să le încerci
Bucătăria coreeană este surprinzătoare din punct de vedere al aromelor, iar gustul ingredientelor te va convinge să îți dorești să încerci tot mai multe rețete. Iată câteva rețete pe care trebuie să le guști măcar o dată în viață și pe care le poți prepara cu ușurință și tu în bucătăria ta.
Soondubu Jjigae
Soondubu Jjigae este o tocană de tofu cu legume și sos picant, al cărui secret este compoziția cremoasă rezultată după topirea tofu. În general se poate servi cu o garnitură de orez, desigur, un alt aliment nelipsit al bucătăriei coreene.
Sursa foto: koreanfood.ro
Produse recomandate pentru rețetă:
Ulei de susan OTT | Fulgi de ardei iute Gochugaru |
Vezi produsul | Vezi produsul |
Zahar brun SW | Sos de soia Kikkoman |
Vezi produsul | Vezi produsul |
Pasta de ardei iute Gochujang CJW | Tofu soft Morinu |
Vezi produsul | Vezi produsul |
Vas termorezistent (Dukbegi) | |
Vezi produsul | |
Sursa foto: koreanfood.ro
Kimchi
La baza preparatului Kimchi stă varza napa, un tip special de varză, mai mică decât cea obișnuită. Varza este fermentată sau marinată și este pregătită din timpul toamnei, pentru a putea fi consumat în timpul iernii. Sosul în care se lasă varza la fermentat completează gustul preparatului, fiind realizat din sos de pește, ardei iute, usturoi și ghimbir.
Produse recomandate pentru rețetă:
Faina de orez glutinos COCK | Fulgi de ardei iute Gochugaru |
Vezi produsul | Vezi produsul |
Sos de peste (ansoa) CJW | Creveti sarati MONIKA |
Vezi produsul | Vezi produsul |
Citește articolul nostru despre Kimchi: Arome, istorie și tradiție într-o singură farfurie
Sursă foto: koreanfood.ro
Ssamjang
Mâncarea coreeană este în general picantă, bogăția gusturilor fiind conferită preparatelor chiar de sosuri. Un astfel de sos-condiment este Ssamjang, un preparat realizat din pastă de ardei fermentată (gochujang), și pasta de fasole fermentată (doenjang), alături de semințe de susan, ghimbir și miere.
Produse recomandate pentru rețetă:
Pasta miso alba shiro miso Hikari | Pasta de ardei iute Gochujang CJW |
Vezi produsul | Vezi produsul |
Sos de soia Kikkoman | Ulei de susan OTT |
Vezi produsul | Vezi produsul |
Susan alb prajit | Zahar brun SW |
Vezi produsul | Vezi produsul |
Otet de orez CJW | |
Vezi produsul |
Sursă foto: Bibimbap 비빔밥
Bibimbap
Dacă îți plac mesele colorate, care te îmbie cu arome delicioase și sănătoase, atunci Bibimbap este perfect pentru tine. O combinație savuroasă de legume, carne și ou, toate servite alături de nelipsitul orez și sos de susan și soia, sunt gata să te cucerească și să îți ofere o multitudine de beneficii pentru sănătate.
Produse recomandate pentru rețetă:
Muguri de soia TWIN ELEPHANTS | Ulei de susan OTT |
Vezi produsul | Vezi produsul |
Susan alb prajit TOA | Sos de soia Kikkoman |
Vezi produsul | Vezi produsul |
Pasta de ardei iute Gochujang | Orez sushi TOA |
Vezi produsul | Vezi produsul |
Sursa foto: Oi kimchi 오이 김치
Kimchi din castraveți
Cunoscut și sub numele de ”oi kimchi” (oi-castravete) sau castraveți fermentați, acest preparat este versatil și poate fi realizat în mai multe feluri. Oi kimchi poate fi dulce sau picant, în funcție de tipul condimentelor adăugate, însă de cele mai multe ori se preferă varianta mai iute a acestuia. În plus, kimchi de castraveți are un proces mai rapid de fermentare decât kimchi de varză, iar gustul este răcoritor, bun pentru fiecare zi.
Produse recomandate pentru rețetă:
Fulgi de ardei iute Gochugaru | Sos de peste Squid |
Vezi produsul | Vezi produsul |
Sursa foto: koreanfood.ro
Pui prăjit în stil coreean
Puiul prăjit este în general preferat de către oricine, însă puiul prăjit în stil corean e o adevărată operă de artă gastronomică. Puiul este ținut la marinat într-un sos special înainte de prăjire, pentru ca acesta să fie fraged și savuros. Sosul pentru marinadă conține miere, usturoi, ghimbir și pastă de ardei, iar după prăjire puiul este acoperit cu un sos numit yangnyeom (usturoi, ghimbir, gochugaru) și semințe de susan.
Produse recomandate pentru rețetă:
Chili fulgi TOA | Pasta de ardei iute Gochujang |
Vezi produsul | Vezi produsul |
Zahar brun SW | Sos de soia Kikkoman |
Vezi produsul | Vezi produsul |
Ulei de susan OTT | Susan alb prajit TOA |
Vezi produsul | Vezi produsul |
Sursa foto Japchae 잡채
Japchae
Tăițeii din cartof dulce sunt unul dintre preparatele pe care trebuie să le încerci din bucătăria coreeană, mai ales dacă vrei să te bucuri de un preparat cu conținut scăzut de grăsimi și calorii. Acești tăiței mai sunt cunoscuți sub denumirea de tăiței din sticlă, motivul fiind aspectul ușor translucent al acestora.serviți alături de legume și sosuri coreene, tăițeii sunt opțiunea perfectă pentru un fel principal.
Produse recomandate pentru rețetă:
Sos de soia Kikkoman | Ulei de susan OTT |
Vezi produsul | Vezi produsul |
Taitei de cartof dulce OTG | Susan alb prajit TOA |
Vezi produsul | Vezi produsul |
Sursa foto: Pajeon 파전
Pajeon
Pajeon sau plăcinta cu ceapă verde este perfectă ca gustare street-food sau pentru mesele în familie. Pajeon se aseamănă destul de mult cu o omletă sau o clătită, însă bogăția gustului este total distinctă.
Produse recomandate pentru rețetă:
Faina MIX pentru PAJEON BEKSUL | Ulei de susan OTT |
Vezi produsul | Vezi produsul |
Fulgi de ardei iute Gochugaru | Sos de soia Kikkoman |
Vezi produsul | Vezi produsul |
Sursa foto: koreanfood.ro
Bulgogi
Un preparat perfect pentru fanii friptură și o mâncare coreeană foarte apreciată este Bulgogi, o porție de savoare deosebit de sățioasă potrivită pentru mesele în familie.
Produse recomandate pentru rețetă:
Sos de soia Kikkoman | Ulei de susan OTT |
Vezi produsul | Vezi produsul |
Sos mirin CJW | |
Vezi produsul | |
Sursa foto: koreanfood.ro
Dwaeji Galbijjim
În mod cert Dwaeji Galbijjim nu este o mâncare coreeană pentru persoanele care vor să slăbească, pentru că ingredientul de bază (deloc secret) sunt coastele de porc marinate, asezonate cu legume și complimentate de orez și kimchi.
Produse recomandate pentru rețetă:
Sos de soia Kikkoman | Ulei de susan OTT |
Vezi produsul | Vezi produsul |
Condimente asiatice | Fulgi de ardei iute Gochugaru |
Vezi produse | Vezi produsul |
Pasta de ardei iute Gochujang CJW | Pasta de soia DOENJANG HCD |
Vezi produsul | Vezi produsul |
Sursa foto: Găluște cu pastă de fasole roșie 찹쌀
Găluște Chapssal
Acest preparat este unul care se servește în meniul unor sărbători foarte cunoscute, cum ar fi Anul Nou Lunar. Fiertă, prăjite say preparate la abur, găluștele Chapssal sunt o adevărată senzație pe mesele de sărbătoare.
Sursa foto: Bibim-naengmyeon 비빔냉면
Bibim-naengmyeon
Un preparat pentru zilele călduroase de vară, ce poate fi servit chiar cu gheață, tăițeii reci sunt o gustare perfectă pentru oricine iubește explozia de arome din celebrele feluri de mâncare coreeană, din care nu lipsesc nici condimentele specifice bucătăriei asiatice.
Sursa foto: Bibim-naengmyeon 비빔냉면
Produse recomandate pentru rețetă:
Taitei de grau (Ramen Noodles) AKAYA | Ulei de susan OTT |
Vezi produsul | Vezi produsul |
Condimente asiatice | Pasta de ardei iute Gochujang CJW |
Vezi produse | Vezi produsul |
Sirop de porumb CJW | |
Vezi produsul | |
Sursă foto: Pachețele de tofu cu orez 유부초밥
Yubu chobap
Dacă ai nevoie de o gustare rapidă, sau dacă vrei să te delectezi cu un preparat gustos de tip to go, atunci Yubu chobap este perfect pentru tine. Umplutura poate fi realizată din legume sau carne, iar învelișul este realizat din foi de orez.
Produse recomandate pentru rețetă:
Condimente astiatice | Ridiche murata | ||
Vezi produse | Vezi produsul | ||
Orez sushi TOA | Otet de orez CJW | ||
Vezi produsul | Vezi produsul | ||
Sursa foto: Vinete picante - Gaji namul 가지 나물
Gaji namul
O mâncare coreeană sănătoasă, perfectă pentru vară, vinetele picante pot fi folosite ca garnitură sau fel principal. Ca de obicei, sosurile conlucrează perfect cu celelalte ingrediente, oferindu-ți un boost de sănătate și savoare.
Produse recomandate pentru rețetă:
Fulgi de ardei iute Gochugaru | Sos de soia Kikkoman |
Vezi produsul | Vezi produsul |
Ulei de susan OTT | Condimente asiatice |
Vezi produsul | Vezi produsele |
Sos de peste Squid | |
Vezi produsul | |
Sursa foto: koreanfood.ro
Mayak Kimbap
Deși seamănă cu sushi, datorită învelișului de alge, Mayak Kimbap este de fapt o ruladă deosebit de sănătoasă și mai ales sățioasă. Dintre toate preparatele specifice bucătăriei coreene, acesta este unul dintre cele mai ușoare de făcut, dar și cele mai delicioase.
Produse recomandate pentru rețetă:
Alge nori KC | Ulei de susan OTT |
Vezi produsul | Vezi produsul |
Fulgi de ardei iute Gochugaru | Sos de soia Kikkoman |
Vezi produsul | Vezi produsul |
Condimente asiatice | Orez sushi TOA |
Vezi produsele | Vezi produsul |
Ridiche murata | |
Vezi produsul | |
Sursa foto: koreanfood.ro
Yakgwa
Dincolo de felurile de mâncare coreeană amintite anterior, deserturile ocupă un loc de cinste. Yakgwa este un desert delicios și sănătos, cu multă miere și bineînțeles, susan.
Produse recomandate pentru rețetă:
Ulei de susan OTT | Sirop de orez CJW |
Vezi produsul | Vezi produsul |
Susan alb prajit TOA | Scortisoara macinata TOA |
Vezi produsul | Vezi produsul |
Piper negru macinat TOA | |
Vezi produsul |
Sursa foto: koreanfood.ro
Orez prăjit
Desigur, nu putea lipsi din lista de recomandări de mâncare coreeană nici orezul prăjit, acesta fiind specific culturii gastronomice asiatice. Orezul prăjit este o opțiune excelentă de prânz sau cină, sau de pachet de adus la birou.
Produse recomandate pentru rețetă:
Kimchi prajit Jongga | Ulei de susan OTT |
Vezi produsul | Vezi produsul |
Susan alb prajit TOA | Alge marine prajite cu ulei de masline |
Vezi produsul | Vezi produsul |
Chili fulgi TOA | Pasta de ardei iute Gochujang |
Vezi produsul | Vezi produsul |
Sos de soia Kikkoman | |
Vezi produsul | |
Sursa foto: koreanfood.ro
Supa de kimchi cu porc și tofu
Unul dintre cele mai ușor de preparat bucate coreene este supa de kimchi. Un preparat savuros și deosebit de benefic pentru organism, supa de kimchi cu porc este o adevărată delicatesă specifică bucătăriei coreene.
Produse recomandate pentru rețetă:
Kimchi prajit Jongga | Pasta de ardei iute Gochujang |
Vezi produsul | Vezi produsul |
Mâncare coreeană – un univers al bucătăriei într-o farfurie
Cultura asiatică pune foarte mare accent pe lucrurile cu care interacționează corpul uman, inclusiv pe hrană. Hrana nu este folosită doar pentru a potoli foamea, ci și ca suport și medicament. Practic tot ceea ce înseamnă feluri de mâncare coreeană este axat pe prepararea hranei astfel încât aceasta să protejeze organismul și să prevină apariția unor afecțiuni. Spre exemplu, sindromul intestinului iritabil, cauzat de probleme ale florei intestinale sau de afecțiuni la nivelul stomacului, poate fi ameliorat grație bacteriilor acidului lactic, pe care îl întâlnim în kimchi de varză (#6).
Deși mâncarea coreeană este condimentată, fiind folosită în aproape toate preparatele pasta de ardei sau alte combinații iuți, în realitate preparatele nu fac rău stomacului și intestinului, ci sunt într-o armonie perfectă cu aromele felului de mâncare grație multitudinii de ingrediente.
Citește și articolul despre Gochujang: Povestea gustului umani din cultura coreeană
Mâncarea coreeană este medicament pentru trup și minte, iar acest lucru se reflectă și în starea de bine zilnică. Pe lângă faptul că sunt ușor de preparat, rețetele sunt savuroase și îți oferă mai mult decât o experiență exotică. Poți recrea rețetele la tine acasă folosind ingredientele potrivite și condimentele specifice fără de care preparatele nu ar semăna cu cele reale.
Alege să faci cunoștință cu bucătăria coreeană și pregătește-te să te îndrăgostești de gustul delicios al preparatelor. Citește despre cultura coreeană și despre bucătăria străveche și savurează adevărate povești spuse de fiecare ingredient și fel de mâncare coreeană în parte.
Surse externe
#1 Healthy Korean Food Choices, According to a Dietitian
#2 Medicinal food understanding in Korean gastronomic culture | Journal of Ethnic Foods | Full Text
#5 Korean diet: Characteristics and historical background - ScienceDirect