Introducere în bucătăria vietnameză
24.09.2021 in Calatorie in AsiaModul în care se gătește și se consumă mâncarea în Vietnam a fost influențat de-a lungul timpului de statele vecine. Mongolia și China sunt principalele regiuni care au introdus ingrediente, ustensile și tehnici noi de preparare a alimentelor încă din secolul al X-lea. Pe teritoriul Vietnamului există 50 de provincii, însă din punct de vedere cultural, climatic și gastronomic acesta este împărțit în trei mari zone: partea de nord, cea centrală și partea de sud.
Zona nordică este influențată de tradițiile chinezești, iar tendințele culinare sunt specifice unui climat mai rece, în timp ce zona sudică are influențe thailandeze materializate în preparate ușoare și salate care pot fi consumate într-un climat cald. Cele două părți formează un mix regăsit în centrul teritoriului. Faptul că Vietnam a împrumutat multe stiluri culinare nu înseamnă că, la bază, nu are o identitate proprie. Dimpotrivă, include câțiva factori care creează o filosofie unică și pe care îi veți afla în cele ce urmează.
Importanța cifrei cinci în gastronomia vietnameză
- Echilibrul gustativ al preparatelor este dictat întotdeauna de cele cinci gusturi principale folosite în bucătărie.
- Tradiția culinară vietnameză susține că aceste gusturi corespund unor părți din organismul uman, asupra cărora exercită o influență (picant- vezica biliară, acru- intestinul subțire, amar- intestinul gros, sărat- stomac, dulce- vezica urinară).
- Fiecare preparat trebuie să respecte un sistem prin care să conțină cinci tipuri de ingrediente pentru a oferi nutrienții necesari organismului: apă, produse sub formă de pudră (condimente), proteine, minerale și grăsimi.
- Estetica mâncării este și ea, construită în funcție de cinci culori care conving vizual- alb, verde, galben, roșu și negru.
Orezul în Vietnam
Orezul este o parte integrată a culturii culinare a Vietnamului, fiind considerat centru tuturor activităților, asemenea unui soare. Opt din zece locuitori ai acestui teritoriu își câștigă traiul din cultivarea acestei cereale. Deși comun în țările asiatice, el reprezintă pentru multe temple vietnameze un bun pe care oamenii îl venerează, introdus fiind în multe dintre ceremoniile lor. Așa se explică și multitudinea de feluri în care acesta este pregătit și servit. Localnicii recomandă orezul fiert cu sos de soia și vinete murate pentru o experiență culinară specifică.
Elemente culinare caracteristice
- Pentru a crea un echilibru al ingredientelor în preparatele care conțin carne condimentată, vietnamezii adaugă multe legume crude tocate.
- Pho bo (supă de vită cu tăiței) este preparatul lor specific care se consumă, în special, la micul dejun. Este, de asemenea, un fel de mâncare servit în grupuri mari de persoane. Fiecare primește un bol cu supă picantă de vită în care adaugă, după bunul plac, tăițeii și legumele favorite, astfel că niciun bol nu este similar cu altul.
- Practicarea budismului de către vietnamezi are drept consecință crearea unuia dintre cele mai sofisticate stiluri culinare vegetariene din lume.
- Gustările cu specific vietnamez se cumpără, de obicei, de la vânzătorii ambulanți și nu constau în fructe sau dulciuri, ci în pachețele de primăvară sau chiftele de carne de porc pe băț.
- Un obicei al fiecărei dimineți constă în prepararea unei cantități suficiente de ceai care să ajungă pentru întreaga zi. Ospitalitatea vietnameză constă în oferirea unei cești cu ceai invitaților imediat cum au pășit pragul.
Înainte de colonizarea franceză, Vietnam avea deja o diversitate culinară, însă ea s-a modificat pe parcursul trecerii timpului, odată cu influențele aduse de imigranți. Acest proces de schimbare și adaptare a fost unul benefic, pentru că preparatele devenite specifice sunt unele dintre cele mai variate din lume. Factori precum istoria, climatul, comerțul și imigranții au constituit elemente de influență în procesul dezvoltării bucătăriei vietnameze.