Japchae (잡채) – Taitei de cartof dulce cu legume si carne
06.09.2021 in RetetePreparatul dateaza din secolul al 17-lea, insa atunci japchae nu continea nici taitei si nici carne. Era important ca regele sa consume preparate sanatoase, asadar legumele proaspete sau gatite, nu lipseau de pe masa lui niciodata. Insa, cu trecerea timpului cum s-au modernizat toate, s-a imbunatatit si reteta de japchae, ceea ce inseamna ca a inceput sa fie preparata cu taitei si cu carne.
De obicei amestecul de legume consta in ciuperci, morcovi, spanac, ceapa, ceapa verde, ardei rosu gras etc., dar nu pot lipsi nici uleiul de susan, sosul de soia si zaharul brun. Combinatia diferitelor legume, carnea si celelalte ingrediente dau o aroma si un gust bogat preparatului. De asemenea datorita legumelor diverse, japchae este un preparat foarte colorat si nu doar ne incanta papilele gustative, dar ne atrage si privirea si interesul. Pe de alta parte, japchae poate fi consumat si ca garnitura cu orez si kimchi.
RETETA
Ingrediente:
150 g piept de pui
2 catei de usturoi
3 linguri zahar + inca 2 lingurite
2 linguri de sos de soia + inca 1 lingurita
2 linguri de ulei de susan
1 lingura seminte de susan
1 ou
150 g spanac
Ingrediente Sos
2 bucati de ceapa verde
1 ceapa
4 -5 ciuperci
1 morcov
1 ardei rosu
piper
ulei
sare
Mod de preparare:
Pregatiti ingredientele necesare.
Se curata ceapa si se taie in jumatate, dupa care se feliaza.
Ciupercile se taie in felii subtiri. Ceapa verde se taie in bucati de 3-4 cm. Usturoiul se piseaza, iar ardeiul rosu se feliaza.
Pieptul de pui se taie in bucati de marime egala, de app 2 cm. Se pun intr-un bol cu 1 catel de usturoi, pisat, 1 lingurita de zahar, 1/4 lingurita de piper, 2 lingurite de sos de soia si 1 lingurita de ulei de susan. Se amesteca bine, se acopera bolul si se pune la frigider.
Oul se amesteca cu putina sare si se bate bine. Se pune o tigaie pe foc si se adauga oul batut. Daca tigaia e de marime mai mica, adaugati doar jumatate. Trebuie sa rezulte o omleta subtire.
Se tine pe foc cca. 1 minut, apoi se ruleaza.
Se pune deoparte pe o farfurie, se lasa sa se raceasca si se feliaza in rondele.
Se pune apa la fiert. Dupa ce apa incepe sa fiarba, se adauga spanacul curatat si se tine cca. 30 de secunde. Se scoate cu o spatula si se clateste cu apa rece. Se stoarce de apa si se taie in bucati mai mici. Se amesteca cu 1 lingurita de sos de soia si 1 lingurita de ulei de susan. Se pune intr-un bol mare.
In aceeasi apa se pun taiteii si se lasa 1 minut. Se amesteca cu o lingura de lemn, ca sa nu se lipeasca. Se acopera cu un capac si se lasa inca 7 minute. Se clatesc si se taie cu o foarfeca de bucatarie. Taiteii se pun in bol, langa spanac.
Se adauga 2 lingurite de ulei de susan, 1 lingurita de sos de soia si 1 lingurita de zahar, si se amesteca bine.
Se pune o tigaie pe foc si se adauga 2 linguri de ulei cu ceapa, ceapa verde si putina sare. Se caleste 2 minute sau pana cand ceapa devine translucida. Se pune in bolul cu spanac si taitei. Se pune din nou tigaia pe foc si se adauga 1 lingura de ulei. Se adauga morcovul si se caleste cam 20 de secunde. Se adauga si ardeiul si se caleste inca 20 de secunte. Se transfera in bol. Se calesc si ciupercile. Se pun in bol.
Se adauga 2 linguri de ulei in tigaie si se caleste pieptul de pui. Se pune in bolul cu taitei.
In bol se mai adauga 1 catel de usturoi, pisat, 1 lingura de sos de soia, 1 lingura de zahar (sau dupa gust), 1/2 lingurita de piper negru si 2 lingurite cu ulei de susan. Se amesteca bine. Se orneaza cu rondele de omleta si seminte de susan.