Bucătăria chinezească se remarcă prin unicitatea celor 8 ramuri ale sale. Fiecare stil culinar are la bază anumite elemente constitutive care îl definesc și care se folosesc cu precădere. Aceste elemente sunt materializate sub forma unor ingrediente sau condimente specifice. Atunci când intenționezi să prepari mâncare chinezească este important să cunoști bazele bucătăriei și să știi ce asocieri poți face pentru un rezultat ideal. În continuare voi face legătura dintre cele 8 ramuri și condimentele sau ingredientele reprezentative.

Condimentul specific bucătăriei Sichuan este piperul Sichuan care este cel mai aromat sortiment dintre toate cele existente. Aroma sa caracteristică de lămâie se potrivește cu gusturile puternice de tipul celor picante sau acre. Populația din sud-vestul Chinei prepară, în mod tradițional, bomboane cu piper Sichuan.

Bucătăria Shadong se remarcă prin utilizarea ginsengului, condimentconsiderat a fi un simbol al vieții. Rădăcinile se folosesc pentru prepararea supelor și a ceaiurilor, iar pudra se adaugă orezului, pentru a-i crește valoarea nutritivă.

Rădăcina de lotus este folosită preponderent în bucătăria Suzhou în salate, sosuri sau murată. Are o textură crocantă și poate fi asociată cu creveți, cremă de brânză sau coriandru. Este un ingredient bogat în fibre, vitamina C, potasiu, cupru și fosfor.

Carnea de porc este specifică bucătăriei cantoneze. În China, aceasta este cel mai apreciat tip de carne, fiind asociat cu tăiței, cu orez, cu legume, asezonat cu sos picant sau dulce-acrișor.

În bucătăria Fujian vei regăsi carnea de pui, unul dintre cele mai populare ingrediente folosite de către poporul chinez, care consumă toate părțile păsării, inclusiv picioarele. Acesta este asociat deseori cu migdale, sparanghel, bok choy, ghimbir, caju și usturoi.

Fructele de mare sunt reprezentative pentru bucătăria Zhejiang. Ele servesc la prepararea unei varietăți de feluri de mâncare. Stilul Zhejiang se împarte în trei categorii, dintre care două folosesc fructele de mare (se remarcă prin notele sărate și includ bambus), iar cea de-a treia promovează folosirea puiului și a peștelui.

Bucătăria Huizhou alătură delicateselor legume specifice. Dintre acestea amintesc bok choy, broccoli chinezesc (gai lan), varza chinezească (napa cabbage), spanac chinezesc (ong choy) sau diverse tipuri de ciuperci.

Bucătăria Hunan are la baza preparării mâncării uleiul. Acesta este de mai multe tipuri și poate fi folosit în diverse tehnici de gătire. Unul dintre cele mai răspândite este uleiul chinezesc aromatizat cu ardei iute (layou) care are o culoare roșiatică.  Este compatibil cu rulourile de primăvară, tăiței și colțunași și poate fi folosit la gătit sau drept condiment la masă.