Civilizația și cultura Thailandei sunt strâns legate de bucătăria acesteia. Construită pe stâlpii solizi ai unor resurse regionale abundente, aceasta s-a format de-a lungul timpului cu ajutorul influențelor statelor vecine și a popoarelor migratoare care au avut un rol decisiv în acest proces. Una dintre regulile nescrise ale acestei bucătării constă în echilibrarea tuturor aromelor, astfel încât, preparatele să reunească cinci gusturi îmbinate optim. Influența chineză, cea portugheză și cea indiană se întâlnesc pe teritoriul divers al Thailandei. Una dintre aromele specifice bucătăriei thailandeze este cea picantă, însă originalitatea preparatelor constă în echilibrarea gustului cu ingrediente citrice și ierburi aromatice proaspete. Iată care sunt cele cinci elemente de bază ale acestei bucătării:

Pasta de curry se găsește în două variante, în funcție de tipul de ardei iute folosit pentru a aromatiza conținutul. Rețeta tradițională are în compoziție usturoi, lemongrass, turmeric, pastă de creveți și chilli. În trecut aceasta era preparată în cantități mici în momentul gătirii unui fel de mâncare, însă în contemporaneitate poate fi procurată din magazinele cu specific asiatic și depozitată în frigider o lungă perioadă de timp. Pentru un plus de prospețime, ea poate fi obținută acasă cu ajutorul unui mojar cu pistil sau al unui blender.

Ardeiul iute este un ingredient foarte folosit în preparatele cu specific thailandez. Cayenne proaspeți sunt adecvați pentru curry, iar bird’s eye (ochi de pasăre), unul dintre cele mai iuți sortimente de ardei din lume, este potrivit pentru sosuri și mâncare de tipul stir-fry.

Limeta este considerată a fi una dintre pietrele de temelie ale bucătăriei thailandeze. Sucul său aromatizează perfect carnea preparată la grătar, salatele și orezul prăjit. Frunzele sunt și ele utilizate, însă nu se găsesc atât de ușor pe piață, ele putând fi înlocuite cu coaja rasă a fructului. Cea mai cunoscută rețetă de sos a Thailandei (nam pla prik) include suc de limetă, sos de pește și chilli proaspăt feliat și este la fel de folosită ca sarea și piperul la nivel global.

Laptele de cocos se obține prin eliminarea uleiul din pulpa nucii de cocos cu ajutorul apei calde. Forma principală de comercializare este conserva disponibilă într-o varietate de supermaketuri. Acesta este potrivit pentru prepararea deserturilor, dar și a felurilor de mâncare principale. Cea mai însemnată calitate a sa este aceea de a atenua aromele foarte puternice și de a contribui la omogenizarea ingredientelor folosite.

Citronela (lemongrass) este o plantă cu aspect de iarbă, miros mentolat și gust similar cu cel al lămâii. Este ingredientul care adaugă preparatelor o aromă subtilă de citrice și care se potrivește perfect cu usturoi, hașmă, ghimbir, porc, vită și condimente picante. Având o textură foarte fibroasă se folosește preponderent pentru aromatizarea supelor (Tom Yum fiind cea mai populară dintre ele) și pentru a prepara ceai. Se păstrează optim într-un vas cu apă.

Ierburile aromatice (coriandru, busuioc, mentă) modifică fundamental gustul unui preparat prin prospețimea pe care o oferă. Menta se potrivește foarte bine cu mâncărurile pe bază de pește, deoarece neutralizează aromele pregnante aducând un echilibru în farfurie.