Beneficiile pentru sănătate ale pastei wasabi includ prevenirea cancerelor, vindecarea afecțiunilor respiratorii, micșorarea inflamației, prevenirea infecțiilor gastro-intestinale, îmbunătățirea digestiei, prevenirea artritei, susținerea sănătății cardiace, detoxifierea organismului, încetinirea procesului de îmbătrânire, ajutorul în pierderea de greutate.

Ce este wasabi?

Planta Wasabi crește în mod natural de-a lungul apelor curgătoare în China, Japonia și Taiwan. Este considerată dificil de cultivat datorită dificultății de a-i crea un mediu propice.

Wasabi nu este picantă atunci când este răzuită rădăcina; la transformarea în pastă pune în libertate vaporii care o transformă în condiment. Pasta trebuie servită imediat sau își pierde savoarea în 15-20 de minute.

Wasabi este greu de cultivat și destul de rară, deși forme comerciale se găsesc în magazine. Unele firme comercializează o pastă colorată obținută amestecând hrean și muștar, un înlocuitor delicios pentru un consumator naiv. Se poate vedea dacă Wasabi este veritabil după textură; produsul veritabil are o textură mai fină decât combinația hrean-muștar. Aroma caracteristică Wasabi se simte mai pregnant în cavitățile nazale decât pe limbă.

Frunzele plantei Wasabi sunt de asemenea comestibile, la fel ca frunzele rudelor sale varza, hreanul și muștarul. Frunzele pot fi coapte sau consumate crude, ca salată. Gustul picant al Wasabi nu este similar cu cel al ardeilor iuți care este dat de capsaicină. Dacă gustul ardeilor iuți se simte pe cerul gurii, wasabi se adresează simțului olfactiv și pune în libertate vapori pentru a-și face simțită prezența în fosele nazale.

Beneficiile pentru sănătate ale Wasabi

Prevenirea cancerelor

Alimentele care conțin compuși pe bază de sulf pot fi benefice în reducerea incidenței cancerului. Wasabi conține 6-MITC (izotiocianat de 6-metilsulfinil-hexil), care este inhibitor al proliferării celulelor tumorale și inhibitor al agregării plachetare, fiind deci anti-inflamator și anticanceros. A fost demonstrată utilitatea sa în prevenirea cancerelor gastrice și a leucemiei.

Vindecarea afecțiunilor respiratorii

Prin conținutul său în izotiocianați volatili, Wasabi acționează asupra căilor nazale, desfundând sinusurile și eliminând infecțiile. Este de asemenea eficientă în eliminarea durerilor în gât.

Anti-inflamator

Prin conținutul său de antioxidanți, Wasabi micșorează inflamațiile și calmează durerile.

Antimicrobian

Pasta de Wasabi ajută la combaterea infecțiilor bacteriene și virale, frecvente mai ales în sezonul rece. Caracterul său antimicrobian o face utilă în tratamentul afecțiunilor tractului gastro-intestinal, permanent expus la acțiunea unor substanțe provenite din afara organismului, în tratamentul infecțiilor gastrice și a toxiinfecțiilor alimentare.

Digestiv

Consumul de alimente bogate în fibre și cu proprietăți antimicrobiene contribuie la fortificarea sistemului digestiv, limitarea infecțiilor și reglarea excretării digestive.

Previne artrita

Artrita și durerile articulare au devenit extrem de răspândite în întreaga lume. Rădăcina și frunzele de Wasabi micșorează inflamația la nivelul articulațiilor și ligamentelor, contribuind la eliminarea durerilor articulare și a artritei.

Sănătatea cardiacă

Buna funcționare a inimii contribuie la sănătatea tuturor celorlalte funcții ale organismului. Pasta de Wasabi împiedică acumularea de plachete sanguine care pot cauza afecțiuni ardiovasculare, blocarea arterelor și infarct.

Detoxifiere

Stresul oxidativ și acumularea de toxine pot cauza distrugeri ale organismului. Wasabi contribuie la eliminarea toxinelor din ficat și sistemul digestiv.

Întârzierea îmbătrânirii

Fiind bogat în antioxidanți naturali, Wasabi contribuie la întârzierea procesului de îmbătrânire și de apariție prematură a ridurilor.

Scăderea în greutate

Având aroma și textura alimentelor bogate în calorii, Wasabi este hipocaloric, iar adăugarea sa în alimente le îmbunătățește gustul fără a adăuga calorii.  

Autor: Prof. Univ. Dr. Ing. Ștefan Brăgărea