Alge in bucataria asiatica
Fie că alegi să le integrezi într-un preparat sau le consumi ca gustare, că îți place aroma lor ori că te gândești la proprietățile benefice asupra sănătății, algele nu ar trebui să lipsească din alimentația ta. Acestea sunt folosite de mii de ani în bucătăria asiatică – în special în Asia de Est -, însă sunt consumate într-o măsură tot mai mare și de popoarele din Europa și America. Cele mai populare tipuri de alge sunt Kelp (cunoscute și sub denumirea de Kombu), Nori și Wakame, iar rolul lor în bucătăria celui mai întins continent de pe Terra este unul esențial.

Kombu – este un ingredient versatil care poate fi utilizat într-o varietate de preparate

Fie că le numim dashima (în limba coreeană), haidai (în chineză)sau kombu (în japoneză), algele kelp, căci despre ele este vorba, reprezintă baza a multor rețete cu specific asiatic, printre care se numără și Dashi. Această supă servește la realizarea unor preparate precum tocane sau sosuri. Altfel spus, este indispensabilă în bucătăria Țării Soarelui Răsare.

Kombu este o algă marină brună care trăiește în oceane la o adâncime mică (între 5 și 40 de metri). Aceasta este considerată a fi cea mai nutritivă plantă de pe Terra și este renumită pentru conținutul său bogat în iod. De asemenea, înmagazinează și resurse semnificative de minerale precum fier, magneziu și calciu. Alături de gust, compoziția sa biochimică reprezintă una dintre cele mai de seama proprietăți ale sale, deoarece conține acizi grași polinesaturați omega 3, substanțe specifice și derivați ai clorofilei în cantități ideale pentru organism.

În mod natural, pe suprafața acesteia se regăsește o peliculă fina de depozit de sare care nu trebuie îndepărtată, întrucât alga își va pierde gustul autentic. Se folosește preponderent în Japonia, iar cele mai populare modalități de comercializare sunt: uscate (dashi kombu) sau uscate și mărunțite (boro kombu sau shiraga kombu) ori murate în oțet (su kombu).

Nori – se folosește preponderent la prepararea de sushi sau onigiri

Numite gim sau kim (in Coreaa) ori Nori în Japonia, aceste alge sunt unele dintre cele mai cultivate și consumate tipuri de alge marine din Coreea. Acest tip este, și el, plin de vitamine și minerale. Conține proteine, acid folic, fibre, acizi grași omega 3 și iod. Culoarea variază de la verde la purpuriu sau negru, însă cele de calitate au o culoare de verde intens și un gust complex, aromat. Cele mai bune alge de acest tip provin din Japonia.

Alegele Nori se folosesc în mod particular pentru sushi, dar pot fi utilizate pentru a aromatiza supe, pentru a condimenta tăițeii, ca topping pentru salate sau ca garnitură comună. Un preparat foarte popular este realizat prin prăjire și aromatizare cu sos de soia, ulei de susan și condimente și este cunoscut sub denumirea de ajitsuke-Nori.

Wakame – se folosește, adesea, la prepararea de salate și supe, inclusiv la rețeta de Miso

Este cel mai popular tip de alge și se utilizează preponderent în Japonia. Coreenii îl includ în procesul de preparare al supelor și tocanelor, dar poate fi adăugat și salatelor sub formă uscată sau, în funcție de preferințe, hidratate în apă .

Alegele Wakame au un mare potențial culinar, un gust dulce și o aromă ușor de integrat în preparate precum supe, paste, salate sau tocane. Puse la înmuiat în apă acestea capătă o consistență gumoasă și pot fi consumate ca o gustare alături de ulei de măsline și zeamă de lămâie. Indiferent de tipul de algă folosit, toate sunt prețuite de poporul asiatic datorită proprietăților folositoare pe care le au asupra organismului.

Cultura culinară a acestui popor promovează algele marine de mii de ani, datorită versatilității lor. Introduse în alimentație ele asigură nutrienți esențiali și necesarul zilnic de iod. Reprezintă o bogată sursă de fibre (care facilitează digestia) și de antioxidanți (care au proprietăți antiinflamatoare). De asemenea, asigură buna funcționare a organismului datorită grăsimilor sănătoase omega 3.

În prezent, consumul de alge marine se răspândește cu repeziciune. Bucătăria asiatică a căpătat o popularitate tot mai mare pe măsura trecerii timpului, iar popoarele de pe restul continentelor Globului se pot bucura de toate avantajele pe care le are acest stil culinar. Tu ai încercat un preparat asiatic cu alge marine?