Soia - totul despre planta minune a Asiei
27.01.2023 in Calatorie in AsiaFiind originară din Asia, soia este folosită încă din cele mai vechi timpuri, aceasta făcând parte din specia leguminoaselor. Boabele acestei plante cresc în păstaie, iar în alimentație se folosesc doar boabele. În alte industrii se mai pot folosi și alte părți ale plantei precum rădăcina.
Soia conține o mulțime de aminoacizi esențiali, ea fiind apreciată și pentru faptul că poate fi cultivată la o înălțime medie. Aceasta provine din estul Chinei, iar culturile de soia au început să se răspândească din ce în ce mai mult în toată lumea. Soia are o paleta foarte largă de beneficii, aceasta oferind o mulțime de avantaje dacă este consumată.
Soia: istoria unei legume cultivate de mii de ani
Soia este originară din Asia de Sud-Est, aceasta fiind domesticită pentru prima dată de fermierii chinezi în jurul anului 1100 î.Hr. Până în secolul I d.Hr, soia a început să fie cultivată în Japonia și în mult mai multe țări. Fiind plantată pentru prima dată de un colonist în Georgia Britanică în 1765, soia a început să fie foarte populară și în restul țărilor.
Fermierii au început și ei să aprecieze toate beneficiile pe care soia le oferea, de aceea ea a început să fie plantată și ca furaj pentru animale. Fiind o sursă valoroasă de proteine și ulei, soia a început să fie folosită și în rotirea culturilor pentru că ea oferea pamântului nutrienții de care acesta avea nevoie pentru a susține plantațiile de alune și cartofi dulci.
Soia este așadar apreciată încă de mult timp pentru faptul că este una dintre cele mai bogate, dar și mai ieftine surse de proteine. Ea este un ingredient de bază în dieta oamenilor, dar și a animalelor din multe părți ale lumii. Boabele de soia au marele avantaj al faptului că nu conțin amidon, de aceea ele sunt o sursă foarte bună de proteine pentru diabetici.
Soia poate fi consumată în foarte multe feluri, iar în Asia de Est, aceasta este consumată sub formă de lapte de soia și tofu. Aceste boabe pot fi și încolțite, iar mai apoi folosite ca ingredient pentru salată. Boabele de soia tinere sunt de obicei fierte la abur și consumate direct din păstăi.
Una dintre cele mai interesante întâmplări legate de această plantă a fost o întâmplare care l-a implicat pe Henry Ford. Acesta a fost atât de impresionat de această plantă, încât s-a decis că în anul 1940 să o cultive și să creeze o mașină cu o caroserie realizată din plastic bazat pe soia. Cu toate că inițial această idee a fost luată în derâdere, mașină creată de Ford din acest material putea vedea lumina zilei dacă lucrurile nu ar fi fost încetinite și abandonate din cauza celui De-al Doilea Război Mondial.
Soia a mai fost folosită cu precădere și în Marea Criză Economică dintre anii 1929 și 1939, criză care a afectat toată planeta. Oamenii din toată lumea au început atunci să consume mai des soia datorită proprietăților sale benefice și a faptului că era ușor de cultivat și procurat.
De reținut! Fiind una dintre cele mai apreciate și sănătoase surse de proteine, soia a început să devină un alimente de bază încă de la începutul anilor 1100 î.Hr. De-a lungul timpului au fost mai multe povești care au avut în prim plan soia și care au devenit file de istorie. |
Soia: Utilizări generale
Atât în bucătăria asiatică, cât și în cea internațională, sosul de soia este folosit pentru gustul sau cu adevărat special pe care îl oferă. Acesta se obține printr-un proces chimic sau prin unul tradițional. Condimentul produs natural are o mulțime de beneficii pentru sănătate, de aceea el este apreciat pentru toate calitățile sale. Pe lângă alimentație, soia mai are și o mulțime de alte întrebuințări.
Soia în alimentație
Soia se folosește cu precădere în alimentație datorită numeroaselor sale proprietăți benefice pentru sănătate.
-
Tofu
Pe scurt, tofu este un fel de caș procesat din soia, originea să fiind din China. Imediat ce se înmoaie boabele de soia brută și uscată în apă, se trece la formarea acestui lapte. Laptele formează cheaguri asemănătoare cu cele de brânză, iar după ce au apărut acestea, ele sunt scurse și presate în blocuri pentru a crea tofu.
-
Tempeh
Tempeh este o sursă de proteine pe baza de plante, acest produs fiind realizat din boabe de soia fermentate, produsul aducând o mulțime de beneficii pentru sănătate. Acesta este încărcat cu vitamine și minerale precum fosfor, calciu, mangan și fier. Coacerea este cea mai des întâlnită metodă de a realiza tempeh, iar cuburile devin mai crocante atunci când sunt puse la cuptor.
-
Natto
Natto provine de din Japonia, acest fel de mâncare fiind format din boabe de soia fermentate și fiind caracterizat printr-o textura închegată și lipicioasă. Fiind un fel de mâncare recunoscut pentru mirosul sau distinctiv, acesta are o aromă asemănătoare cu cea a nucilor. Natto se servește de obicei în sos de soia, arpagic și muștar, precum și cu alte preparate cum este orezul.
-
Miso
Fiind un aliment tradițional japonez, Miso, este realizat din fermentarea boabelor de soia, grâu, orez și orz, acestea fiind fermentate împreună, astfel încât să creeze o pastă caracterizată printr-o textură groasă. Un astfel de condiment este apreciat pentru gustul său deosebit, el fiind folosit într-o gamă variată de preparate. Pasta obținută variază din punctul de vedere al culorii, de la un maro palid, până la un brun roșu.
-
Laptele de soia
Fiind o alternativă la produsele lactate, laptele de soia este o băutură tradițională în Japonia, China, dar și în alte părți ale Asiei. Unele persoane cu intoleranță la lactoză obișnuiesc să consume această băutură. Beneficiile pentru sănătate ale acestui lapte sunt diverse, laptele de soia fiind bogat în grăsimi, dar și în proteine. Spre deosebire de laptele de vacă, cel de soia are în mod natural un număr mai mic de grăsimi, acesta fiind fabricat în totalitate din soia.
-
Sos de soia
Sosul de soia este un condiment apreciat pentru gustul sau, acesta având o vechime de 2000-3000 de ani. Raspândindu-se inițial în Asia, acesta este un sos foarte apreciat peste tot în lume în ziua de azi, condimentul având în componența sa pe lângă soia, grâu, sare, precum și agenți de fermentare. Culoarea, consistența, dar și gustul sosului de soia sunt influențate mult de raportul celor patru componente ale acestuia.
Soia în industria farmaceutică
Având în vedere faptul că soia este foarte bogată în numeroși nutrienți, acest aliment are o mulțime de întrebuințări, chiar și în industria farmaceutică. Substanțele din componența acestui aliment sunt utilizate așadar și în acest domeniu. Extractul de soia are o mulțime de fitoestrogeni, aceste molecule fiind similare cu estrogenul uman, de aceea din acest extract se pot produce medicamente folosite în tratarea afecțiunilor hormonale.
Soia mai poate fi folosită la producția de produse cosmetice, dar și la producerea de produse destinate îngrijirii pielii. Extractul de soia este și el foarte bogat în antioxidanți, vitamine, dar și acizi grași, de aceea soia este o opțiune foarte importantă pentru o persoană care este în căutarea unui tratament bun de piele.
Soia mai este folosită și în industria suplimentelor alimentare, aceasta conținând o cantitate mare de proteine, precum și de alți nutrienți. Aceste suplimente pot fi folosite pentru dezvoltarea, dar și pentru creșterea mușchilor. În acest fel, sportivii profită și ei de beneficiile pe care soia le oferă.
Soia: alte utilizări cunoscute
Industria de produse textile se bucură și ea de numeroasele întrebuințări oferite de soia. Ea este folosită în fabricarea diferitelor produse cum ar fi lâna de soia, aceasta fiind realizată dintr-un amestec de fibre sintetice și alte fibre. Fibrele sunt extrem de durabile, oferind purtătorului confortul de care are nevoie.
Uleiul de soia este și el unul foarte apreciat, aceasta fiind folosit ca o sursă principală de biocombustibil în ziua de azi. Făina de soia poate fi transformată în ulei de soia, el fiind o alternativă ecologică la produsele tradiționale petroliere.
Uleiul de soia este folosit și în industria ambalajelor, din acesta producându-se materiale biodegradabile cum ar fi foliile din plastic, cutiile de carton, precum și diverse alte ambalaje.
De reținut Pentru că a devenit atât de populară și apreciată în bucătăriile din întreaga lume, soia este folosită în diferite sosuri, meniuri și este prelucrată continuu. De asemenea, joacă un rol important și în industria farmaceutică și în industria textilă. |
Tipuri de soia
Fiind alimente foarte hrănitoare, boabele de soia sunt îndrăgite de oamenii din întreagă lume. Sunt o mulțime de boabe de soia dintre care orice persoană poate alege.
-
Soia verde
Soia verde se folosește cu precădere pentru a face kinako și anume făină din soia prăjită. Deși kinako este făcut de obicei din soia galbenă și soia neagră, cea făcută din soia verde este adesea folosită pentru un preparat numit uguisu mochi și anume un mochi umplut cu o pastă de fasole roșie și acoperit cu făină din soia verde.
-
Soia roșie
Soia roșie este de fapt soia maro, dar cu o nuanță mai roșiatică, această culoare fiind similară cu cea pe care o întâlnim la soiul de fasole Adzuki. Cu toate acestea însă, ca gust este diferită de acest tip de fasole roșie.
-
Soia galbenă
Soia galbenă este cea mai comună, aceasta fiind folosită într-o sumedenie de alimente cum ar fi tofu sau miso. Deși numele său provine de la culoarea boabelor, ea este cel mai frecvent numită pur și simplu „soia” pentru că acest soi este și cel mai frecvent întâlnit. Soia galbenă este și cel mai ușor de crescut tip de soia.
Nutriție
Soia este o sursă de proteine completă, conținând toți cei nouă aminoacizi esențiali necesari pentru funcționarea optimă a organismului. Aceasta este considerată o opțiune importantă pentru obținerea proteinelor, în special pentru cei care urmează o dietă fără carne, cum ar fi cea vegană sau vegetariană.
Potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite* (USDA), 100 de grame (g) de soia verde gătită fără sare conține:
- 141 kilocalorii
- 12,35 g de proteine
- 6,4 g de grăsime
- 11,05 g carbohidrați
- 4,2 g de fibre
Boabele de soia sunt scazute in grasimi saturate si bogate in proteine, vitamina C si acid folic. Ele sunt, de asemenea, o buna sursa de: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu si tiamina.
Continutul nutritional al altor produse din soia poate varia in functie de modul in care au fost procesate de catre producatori si de ingredientele adaugate.
De reținut! Cele mai cunoscute tipuri de soia sunt soia verde, soia roșie și soia galbenă. Fiecare tip se diferențiază prin trăsături ce țin de aspectul alimentului, dar își păstrează în proporții mari aceiași macronutrienți. |
Soia: de la legumă la produs final
Mulți fermieri își cumpără semințele de soia în fiecare an, existând o mulțime de tehnologii de cultivare ale acestei legume. Fermierii trebuie să țină cont așadar de tipul de sol, zona de creștere, precum și rezistența pe care o are soia la anumite boli. Aceste semințe au nevoie de cele mai multe ori și de anumite tratamente, astfel încât să reziste la anumite boli și la anumiți dăunători. În acest fel, semințele pot fi tratate împotriva ciupercilor, dar și a dăunătorilor sau bolilor care pot apărea.
Soia este plantată primăvara, plantarea ei având de obicei loc în luna aprilie. Pentru a germina, semințele au nevoie de două lucruri și anume de apă și de căldură. Fermierii trebuie să se asigure de faptul că acestea au umiditatea, dar și necesarul de căldură pentru a germina. Acest lucru are un impact direct asupra semințelor. Dacă semințele sunt plantate într-un sol rece și umed, acestea pot deveni victimele bolilor.
Soia mai poate fi plantată și sub formă de răsad, dar în acest caz fermierii trebuie să aibă grijă la bolile care pot ataca rădăcinile plantelor. Atunci când plantă are noduli, ea are nevoie de o cantitate mai redusă de îngrășământ.
După ce soia a fost plantată, fermierii trebuie să prevină apariția buruienilor și să o ferească de orice fel de dăunător. De asemenea, ei mai trebuie să se folosească de echipamente speciale pentru întreținerea plantei pe măsură ce ea crește.
Bolile sunt și ele destul de frecvente atunci când planta crește, de aceea orice fermier trebuie să știe acest lucru. În cazul în care apare o boală, planta cu probleme trebuie îndepărtată din cultură, iar dacă apare o problema cu dăunătorii sau cu bolile, plantele respective trebuie scoase cât mai curând din cultură.
Înflorirea este o primă etapă al ciclului de viață al soiei. Florile de soia sunt mici, ele fiind ascunse sub frunzele plantei, iar înflorirea începe la 6-8 săptămâni după rasarirea rasadului. Cei trei nutrienți necesari de care are nevoie soia sunt azotul, fosforul și potasiul. Fermierii pot utiliza și diferiți fertilizanti pentru a-și îmbunătăți calitatea culturilor în această perioadă. Ei trebuie să aibă în vedere și irigarea culturii pentru a se bucura de producțiile cele mai mari.
Pe măsură ce vara avansează, păstăile verzi cresc și ele, devenind din ce în ce mai mari, pe măsură ce boabele din interiorul lor cresc și ele. Imediat ce păstăile sunt pline, planta va începe să se maturizeze și să se usuce. Frunzele încep să se ingalbeneasca în acest stadiu, iar planta va rămâne o tulpină doar cu păstăi.
Imediat ce semințele ating conținutul necesar de umiditate, fermierul începe să recolteze producția folosindu-se de cele mai multe ori de combină, aceasta sortând fasolea din păstăi și alte materiale vegetale. Materialul vegetal suplimentar este returnat în sol, iar combina reține boabele până când le poate depozita în spațiul ales.
Boabele pot fi depozitate sau vândute, acestea având o mulțime de scopuri, dar și de întrebuințări, fiind folosite la diverse lucruri precum biodiesel, hrană pentru animale, dar și fibre, precum și în producerea alimentelor cum ar fi tofu sau uleiul vegetal.
De reținut! Pentru a ajunge pe mesele noastre, soia trece prin mai multe etape de creștere și trebuie supravegheată cu atenție de fermierii care o cultivă. În funcție de întrebuințarea lor și tipul cultivat, soia poate trece prin mai multe forme de prelucrare. |
Beneficiile consumului de soia pentru sănătate
În ultimii ani, soia a început să devină un aliment din ce în ce mai popular datorită calităților sale superioare pe care le are în ceea ce privește sănătatea. Rolul soiei în a combate bolile cronice este studiat chiar și azi, de aceea oamenii de știință încă mai studiază acest aliment. Unul din lucrurile pe care oamenii de știință l-au studiat de-a lungul timpului este rolul pe care îl are soia în boala coronariană și cum poate aceasta combate riscul apariției acestei probleme de sănătate.
Consumul de soia duce așadar în primul rând la reducerea riscului de cancer, precum și la îmbunătățirea sănătății oaselor. Doar persoanele cu alergie la acest produs ar trebui să evite soia. Ea este foarte importantă pentru vegetarieni și vegani, acest aliment fiind bogat în vitamine și în fibre. Cel mai simplu mod de a fi consumat este să beți lapte de soia sau să o consumați în diverse preparate.
-
Soia este bogată în nutrienți
Soia are o mulțime de nutrienți precum sunt proteinele și aminoacizii esențiali, acestea fiind câteva dintre elementele de care corpul are nevoie. Fiind bogată în fibre, grăsimi vegetale și mulți alți compuși benefici, soia este o alegere importantă pentru orice persoană. Ea mai are în compoziția ei și o mulțime de polifenoli, acest antioxidant fiind foarte benefic în lupta împotriva deteriorării celulare, precum și a altor afecțiuni.
Soia mai este bogată și în izoflavone, aceasta activând receptorii de estrogen din organism. Izoflavonele din soia sunt considerate a fi principalele motive pentru care soia are atât de multe efecte benefice pentru sănătate.
-
Scade nivelul de colesterol
Un număr mare de studii a ajuns la concluzia faptului că soia scade mult colesterolul LDL și anume cel rău, crescându-l pe cel HDL și anume pe cel bun. Doar 25 de grame de proteină de soia pe zi ajută la reducerea nivelului de colesterol total și LDL cu aproximativ 3%. De asemenea, persoanele care au de-a face cu colesterolul ridicat, diabetul de tip 2 sau cu obezitatea profită cel mai mult de toate beneficiile pe care soia le oferă. Dietele bogate în soia sunt extrem de indicate așadar pentru aceste persoane.
Alimentele din soia sunt și ele benefice din acest punct de vedere. Persoanele care consumă des tempeh, tofu sau edamame își îmbunătățesc nivelul colesterolului bun mai mult decât persoanele care nu obișnuiesc să consume acest aliment.
-
Sănătatea inimii este protejată
Un alt efect benefic al consumului de soia este îmbunătățirea sănătății inimii. Acest lucru se datorează izoflavonelor din soia, acestea ajutând la o reducere a inflamației vaselor de sânge, dar și la îmbunătățirea elasticității lor. În acest fel, consumul de soia este unul îmbunătățit. Multe studii au arătat faptul că dietele din soia reduc cu 20% riscul de accident cerebral și cu 16% riscul de boli de inima.
-
Scade tensiunea arterială
Soia mai este apreciată și pentru faptul că scade tensiunea arterială, aceasta fiind bogată în arginina și anume un aminoacid despre care se crede că ajută la reglarea tensiunii arteriale. Boabele de soia sunt bogate în izoflavone, acest compus fiind și el apreciat pentru beneficiile pe care le oferă sănătății.
Tensiunea arterială diastolica scade cu aproximativ 8% dacă se consumă în fiecare zi soia.
-
Scade zahărul din sânge
Izoflavonele de soia pot ajută la o reducere ușoară a glicemiei, dar și a nivelului de insulină la femeile aflate la menopauza. De asemenea, există o mulțime de dovezi care zic că suplimentele din soia pot ajută la scăderea glicemiei, precum și a nivelurilor de insulină a persoanelor cu diabet zaharat de tip 2.
-
Îmbunătățește fertilitatea
Unele cercetări arată faptul că femeile care consumă diete bogate în soia pot beneficia de o fertilitate îmbunătățită, acestea având chiar cu 1,3-1,8 mai multe șanse de a naște după tratamentele de fertilitate. Este posibil ca bărbații să nu experimenteze aceleași beneficii de creștere a fertilității.
-
Se reduc simptomele de menopauza
Fiind foarte bogată în izoflavone, soia poate ajuta femeile aflate la menopauza. În timpul menopauzei nivelurile de estrogen ale unei femei scad în mod natural, acest lucru ducând la simptome neplăcute cum ar fi oboseala. Izoflavonele din soia mai par și să ajute la ameliorarea oboselii, dar și a durerilor articulare. De asemenea, acestea sunt benefice și persoanelor care au de-a face cu depresia, iritabilitatea, anxietatea, dar și alte simptome ale menopauzei.
-
Sănătatea oaselor este îmbunătățită
Nivelul scăzut de estrogen poate determina o scădere a densității osoase. Femeile care ajung la menopauza au de-a face cu această problemă de sănătate. Consumând mai multă soia, acestea se bucură de beneficiile acestui produs, iar sănătatea oaselor este îmbunătățită în acest fel.
-
Riscul de cancer mamar este redus
Dietele bogate în soia au fost legate și de un risc mai redus de a dezvolta anumite tipuri de cancer. S-a ajuns la concluzia că există un risc redus de a face anumite tipuri de cancer dacă se consumă soia mai des și se introduce în diete acest aliment.
Studiile au arătat faptul că beneficiile soiei au fost observate mai mult la femeile asiatice, în timp ce femeile din lumea occidentală au părut să se bucure de mai puține beneficii din acest punct de vedere. Cu toate acestea, studiile au ajuns la concluzia că femeile care consumă diete bogate în soia ar putea beneficia de un risc mult mai scăzut de cancer la san.
-
Soia reduce riscul apariției altor tipuri de cancer
Dietele bogate în soia pot ajuta și la reducerea riscului apariției altor tipuri de cancer. Bărbații care obișnuiesc să consume mai multe diete bogate în soia pot beneficia de un risc scăzut de cancer la prostată. De asemenea, persoanele care consumă des alimente din soia au un risc cu 12% mai mic de a muri din cauza cancerului, în special dacă vorbim despre cancer de plămâni, stomac sau de intestin gros.
De reținut! Printre cele mai cunoscute beneficii ale consumului de soia este reducerea apariției mai multor tipuri de cancer. Lista poate continua cu o mulțime de alte avantaje, de aceea este un aliment preferat de persoanele care se preocupă de stilul lor alimentar. |
Riscuri asociate consumului de soia
Soia și alimentele derivate din aceasta fac parte din dieta oamenilor de secole întregi. Cu toate acestea, există și unele riscuri care ar putea apărea din cauza consumului de soia.
Imitând foarte bine estrogenul, structura moleculelor de soia are efecte slabe asupra organismului, ele fiind și ușor diferite față de estrogen.
Unii compuși din soia pot reduce funcția glandei tiroide, dar cu toate acestea nu sunt suficiente studii care să demonstreze acest lucru.
Boabele de soia sunt adesea modificate genetic, acestea conținând mai puțini nutrienți, dar și mai multe reziduuri de erbicide decât soia organică sau convențională. Acesta este motivul pentru care pot apărea unele probleme în ceea ce privește sănătatea dacă se consumă astfel de soia.
Soia mai poate conține și antinutrienți și anume compuși care reduc capacitatea organismului de a absorbi vitaminele. Cu toate acestea, dacă se înmoaie, încolțește, fermentează sau se gătește soia, nivelul antinutrienților din soia este redus semnificativ.
De reținut! Chiar și un aliment atât de sănătos vine la pachet cu anumite riscuri. În funcție de modul în care este preparată și cantitatea în care este consumată, toate aceste riscuri pot fi ținute la distanță de către consumatori. |
3 rețete perfecte pe baza de soia
Idee Gustare pe bază de Soia:
Boabe de soia prăjite
Boabele de soia prăjite sunt perfecte pentru a fi preparate acasă, acestea fiind o gustare pe care orice persoană ar trebui să o aibă în vedere.
Pentru a prepara această gustare ai nevoie de:
- 500 g boabe de soia
- Puțină sare
Țineți boabele de soia în apă înainte de a le găti pentru că acestea să fiarbă mai ușor. Puteți ține boabele în acest fel peste noapte. A doua zi, după ce le schimbați apa, le puteți pune la fiert pentru aproximativ o oră până când încep să se decojeasca la fel ca fasolea.
Imediat după, le puteți strecura și le puteți așeza într-o tavă într-un strat cât mai subțire. Le puteți presăra cu puțină sare și nu va fi nevoie de ulei sau alte grăsimi pentru că acestea sunt bogate și ele în ulei. Se dau la cuptor la 170-180 de grade celsius pentru aproximativ 25 de minute sau până în momentul în care devin aurii sau crocante.
Imediat după se pot consuma.
Idee Fel principal pe bază de Soia:
Tocăniță de soia cu cartofi
O tocăniță cu soia și cartofi poate fi o mâncare gustoasă pe care atât tu, cât și cei apropiați ție o vor îndrăgi. Vei avea nevoie de soia texturată sub formă de granule, cuburi sau șnițele. Mai există și variante BIO de soia pe care le poți avea în vedere, acestea fiind nemodificate genetic.
Vei avea așadar nevoie de:
- 60 g de soia cubulețe
- O jumătate de ceapă albă medie
- 5 linguri de ulei
- Sare
- Cartofi (6 de mărime medie)
- Piper măcinat
- Chimen
- 1-2 căței de usturoi
- 1 morcov
- 1 sfert de ardei
- Pătrunjel verde
- 1 foaie de dafin
- 50 ml pastă de roșii
- O jumătate de ceapă roșie medie
Cubulețele de soia pot fi înmuiate direct într-un amestec de condimente. Pentru a prepara acest amestec, va trebui să pui aici paprika, piperul negru măcinat, chimenul măcinat și sarea. Toate acestea sunt dozate după gust. În acest amestec se adaugă apă și soia, ea fiind lăsată la înmuiat pentru 30-40 de minute.
În tigaie se vor încinge la foc mediu uleiul alături de cepe, chimen, un sfert de ardei, morcovii feliați, cartofii tăiați cubulețe, pasta de roșii, usturoiul pisat și foaia de dafin. Lăsați totul la fiert până când scade apa și mai puteți adaugă condimente în plus după gust. Imediat ce s-au fiert cartofii și cubulețele de soia, tocăniță este gata.
Această este o tocăniță simplă și bună, fiind o alegere perfectă pentru un prânz gustos.
Idee Desert pe bază de Soia:
Cremă de ciocolată cu banane din lapte de soia
Pentru desert, poți alege să gătești o cremă de ciocolată cu banane din lapte de soia.
Vei avea nevoie de:
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 500 ml lapte de soia
- 1 plic praf pentru budincă de ciocolată
- 1 linguriță esență de rom
- O banană
- Ciocolată rasă pentru decor
În primul rând trebuie să pregătești crema conform instrucțiunilor de pe plic. Pune laptele la foc, iar când acesta începe să fiarbă, se poate adăuga treptat compoziția obținută din praful de budincă, aceasta fiind amestecată cu 6 linguri de lapte și zahărul vanilat. Se adaugă apoi esența de rom. Totul trebuie amestecat cu lingura de lemn până când se îngroașă. Se lasă la răcit și se umplu formele, compoziția fiind dată la rece pentru câteva ore. Imediat ce crema de ciocolată este scoasă din frigider, aceasta este ornată cu felii de banane și cu ciocolată rasă.
După cum se poate vedea, soia poate fi foarte ușor adăugată în dietă, iar dacă va doriți să includeți mai des acest produs în dietă voastră, puteți să optați pentru câteva modalități mai simple pentru a face acest lucru.
De exemplu, puteți cumpără tofu din magazin, să-l scurgeți și să-l consumați cubulețe după ce îl coaceți la cuptor. Această rețetă este și ea foarte ușor de făcut, fiind o gustare excelentă pe care o puteți avea în vedere. Tofu mai poate fi folosit cu succes pentru a înlocui ouăle, iar o felie de tofu poate chiar fi adăugată într-un smoothie. Mai puteți înlocui laptele obișnuit cu laptele din soia pentru a vă bucura de toate beneficiile pe care acest lapte vi le oferă. Laptele de soia poate fi folosit în diverse preparate și poate fi consumat ca atare, astfel încât să vă feriți de dezavantajele laptelui obișnuit, mai ales dacă aveți o anumită problemă de sănătate.
De reținut! Soia poate fi consumată ca desert, fel principal sau gustare. Alegerea aparține fiecărei persoane în parte, dar poate fi influențată și de experiența în bucătărie a celui care o prepară sau gustul final pe care vi-l doriți. |
Concluzii generale
Soia este o sursă foarte bună de proteine, fibre, dar și o serie de minerale, precum și de vitamine importante. Aceasta are în componența sa o mulțime de compuși foarte necesari sănătății, precum sunt izoflavonele.
Isoflavonele sunt compuși fenolici care se găsesc în special în plantele din familia Leguminosae, cum ar fi soia, trifoiul roșu și altele. Acestea au proprietăți fitochimice similare estrogenilor și pot avea efecte benefice asupra sănătății, cum ar fi reducerea riscului de cancer de sân și de osteoporoză. |
Soia se poate savura în foarte multe feluri, de aceea soia este folosită în sandvișuri, salate, garnituri, dar și în antreuri sau în diverse smoothie-uri. Alimentele integrale și minim procesate sunt o alegere foarte bună pentru persoanele care doresc să se bucure de toate beneficiile pe care soia le pune la dispoziția lor. Aceste alimente sunt și cele responsabile pentru sănătatea inimii, precum și controlul zahărului din sânge. De asemenea, ele mai pot fi folosite și pentru pierderea în greutate, iar riscul de cancer este și el diminuat dacă se consumă soia pentru ceea ce oferă aceasta.
Întrebări frecvente despre soia
- Ce este soia?
Soia este o plantă legumicolă care este cultivată pentru boabele sale comestibile. Acestea sunt utilizate ca sursă de proteine în alimentație, precum și pentru producția de ulei și produse lactate vegetale. Soia este, de asemenea, utilizată ca sursă de proteină în alimentația animalelor. Soia este originară din Asia de Est și este acum cultivată în întreaga lume.
- La ce se folosește sosul de soia?
Sosul de soia este un condiment popular în Asia, în special în China, Japonia și Coreea. Este folosit ca un condiment în mâncărurile gătite, precum și ca un dressing pentru salate. Poate fi utilizat ca un ingredient în marinade pentru carne și pește, sau ca o bază pentru sosuri și supe. Sosul de soia este, de asemenea, utilizat ca un conservant natural și un colorant alimentar.
- Cum se prepară soia?
Soia este una dintre cele mai versatile legume din lume. Există mai multe modalități de a o pregăti, iar cele mai populare metode sunt fierberea, prăjirea, fermentarea, uscarea și germinarea. Este important de menționat faptul că, înainte de a fi consumată, se recomandă fierberea ei timp de cel puțin 10 minute.
- Cum arată soia?
Soia este o plantă anuală care poate crește până la înălțimea de 1-2 metri. Frunzele sunt mari, ovale și de culoare verde închis. Florile de soia sunt mici și de culoare albă sau roz, iar fructele sunt legume verzi sau maronii, care seamănă cu niște boabe mici. Soia este similară cu mazărea și fasolea la aspect. Boabele de soia pot fi găsite în mai multe forme, cum ar fi întregi, măcinate sau presate. Forma cea mai comună este cea întreagă, care poate fi găsită în conservă sau uscată. Soia măcinată este utilizată pentru a face produse precum tofu sau tempeh, iar soia presată este utilizată pentru a face produse precum laptele de soia sau carnea de soia.
- Cum se face laptele de soia?
Pentru a prepara laptele de soia este important să treceți alimentul prin mai multe etape. În primul rând trebuie să fierbeți boabele de soia, să le spălați foarte atent și să le puneți într-un blender până se formează o pastă. Pasta trebuie din nou fiartă, iar apoi se adaugă sarea și alte ingrediente care dau gust. Se rafinează și se pasteurizează pentru a elimina impuritățile, iar apoi se adaugă în sticle sau alte recipiente care se păstrează la rece.
- Ce conține soia?
Soia este o plantă leguminoasă care conține o varietate de nutrienți esențiali precum proteine, lipide, carbohidrați, minerale, vitamine și fitonutrienți. Cu toate acestea, recomandarea specialiștilor este de a consuma doar soia procesată sau fermentată pentru a elimina compușii care pot avea efecte negative asupra sănătății.
- Cât se fierbe soia?
Timpul de fierbere pentru soia variază în funcție de modul în care este pregătită. Dacă soia este fiartă în apă, timpul de fierbere poate dura între 20 și 30 de minute. Dacă soia este înmuiată în prealabil, timpul de fierbere poate fi mai scurt, de aproximativ 15 minute. Este important să verificați soia pentru a vedea dacă este gata, deoarece prea mult timp de fierbere poate face ca boabele să devină moi și să se desfacă.
- Câte proteine are soia?
Soia este o sursă bună de proteine vegetale, conținând în jur de 36-46% proteine, în funcție de procesarea și prepararea ei. Este, de asemenea, o sursă importantă de aminoacizi esențiali, care sunt necesari pentru funcționarea normală a organismului. Soia este și o sursă de fibre alimentare, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale.
- Ce gust are sosul de soia?
Sosul de soia are un gust savuros și cu o aromă puternică și o consistență subțire. Gustul este de obicei dulce - sărat, cu note de fermentație și usturoi. Sosul de soia poate fi folosit ca un condiment pentru a adăuga savoare la mâncărurile gătite sau poate fi utilizat ca dressing pentru salate. De asemenea, poate fi utilizat ca marinadă pentru carne sau ca ingredient în sosuri pentru a adăuga profunzimea gustului.
- Cum și când se cultivă soia?
Soia este o plantă anuală care se cultivă în majoritatea regiunilor calde și ușor umede din lume. Este sensibilă la frig și nu poate rezista la temperaturi sub -5 grade Celsius. Cele mai bune condiții de cultivare sunt temperaturi între 20-30 grade Celsius și umiditate moderată. Soia se poate cultiva atât în soluri bune cât și în soluri mai slabe, dar preferă solurile fertile, bine drenate și ușor acide. Soia se poate cultiva atât primăvara cât și toamna. În regiunile cu ierni blânde se poate cultiva în ambele sezoane, în timp ce în regiunile cu ierni mai reci se cultiva doar în primăvară. Durata de vegetație este de aproximativ 110-130 de zile de la plantare până la recoltare.
- Din ce se face soia?
Soia se face din boabe de soia, care sunt bogate în proteine și grăsimi sănătoase. Boabele de soia sunt cultivate și recoltate ca o cultură agricolă, apoi prelucrate în diferite produse alimentare. Soia este o planta leguminoasă care se cultivă pentru boabele sale. Soia este cultivată în principal în America de Nord, America de Sud și Asia.
Surse externe:
- History of soybeans
- Soybean - Britannica
- Soya Be
- FDA: Soy Protein and Coronary Heart Disease
- Is Eating Soy Healthy or Unhealthy?
- Association between consumption of soy and risk of cardiovascular disease: A meta-analysis of observational studies
- Cancer and Diet 101: How What You Eat Can Influence Cancer
- Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets
- Soy and the risk of type 2 diabetes mellitus: A systematic review and meta-analysis of observational studies
- Straight Talk About Soy
- Soybeans, green, cooked, boiled, drained, without salt
- Soia: Descoperă Istoria, Utilizările și Impactul asupra Sănătății