Sosul de pește și sosul de stridii: Arome asiatice autentice în bucătăria ta
15.05.2023 in Calatorie in AsiaSosul de pește și sosul de stridii sunt doua ingrediente esențiale în bucătăria asiatică, folosite pentru a da savoare mâncărurilor. Ambele tipuri de sosuri se folosesc foarte des în bucătăria chinezească, thailandeză, vietnameză și japoneză. Aceste sosuri au devenit populare nu numai pentru savoarea și gustul autentic pe care îl adaugă preparatelor culinare, dar și pentru că sunt versatile și pot fi integrate într-o mulțime de rețete.
Cuprins articol: Sosul de pește |
Sosul de pește și sosul de stridii sunt două condimente distincte și se diferențiază prin gust, ingrediente, aspect, consistență și aromă[1]. |
Sosul de pește
Cu o istorie foarte veche în peisajul gastronomic, sosul de pește este un condiment lichid și sărat, utilizat cu precădere în bucătăria din Asia de Sud-Est. Filipine, Thailanda și Cambodgia sunt câteva dintre țările în care sosul de pește avea o popularitate remarcabilă pe vremea romanilor [2]. Chiar dacă în prezent sosul de pește este asociat cu bucătăria asiatică, primele mențiuni ale acestui condiment provin de la grecii antici. La vremea aceea, sosul de pește era cunoscut sub denumirea de garum. Arheologul italian Claudio Giardiano a studiat îndeaproape originile versiunii romane a sosului de pește și a observat existența termenului garum în literatura romană din secolele al III-lea și al IV-lea î.Hr. [3].
Folosit în marinade, sosuri pentru paste, sosuri pentru friptură, curry și multe alte preparate culinare, sosul de pește este principalul agent de sărare în bucătăria thailandeză și în general, este utilizat în bucătăria asiatică pentru a oferi mâncărurilor un gust mai intens, savoare și note ușor picante.
Sosul de pește are o culoare maro spre gri, ușor roșiatică, și se obține dintr-un amestec de pește și sare, lăsat să fermenteze timp de cel puțin o lună într-un vas închis. Pentru a face sos de pește, cel mai des se folosește anșoa. Tipul de pește folosit și ingredientele pot să difere însă de la o țară la alta.
Procesul de fermentare poate să dureze până la 2 ani și începe prin acțiunea sării, care extrage lichidul din pește. Enzimele existente în mod natural în mușchiul și tubul digestiv al peștelui permit ca fermentarea să înceapă, iar la final se obține un produs lichid cu amestec de proteine solubile, peptide și aminoacizi [4] ce poate o avea o nuanță deschisă și limpede sau dimpotrivă, o culoare închisă. În ceea ce privește gustul, sosul de pește combină în mod echilibrat notele sărate și savuroase cu nuanțe dulci și picante.
Sosul de pește este cunoscut și sub denumirile:
- Nam-pla (Thailanda);
- Colombo cure (India);
- Bagoong (Filipine).
Rețete și idei de utilizare a sosului de pește în preparate delicioase
Dacă ești pasionat de bucătăria asiatică, și tu poți folosi sosul de pește. În catalogul de produse de la Asian Food vei găsi mai multe tipuri de sos de pește, în diferite cantități. Acestea pot fi utilizate într-o varietate surprinzătoare de preparate. De la curry și supe tradițional asiatice, până la preparate care nu sunt specifice acestei zone culinare (sosul bolognese sau tocănițe), sosul de pește are o versatilitate de care poți profita chiar în bucătăria de acasă.
Sosul de pește adaugă mâncării gustul umami – termen japonez care înseamnă gust savuros, plăcut, considerat ca fiind al cincilea gust. Dacă vrei să adaugi sos de pește mâncărurilor tale, iată câteva utilizări inspirate ale acestuia:
- Stir-fry: următoarea dată când prăjești ceva și vrei să folosești sos de soia, încearcă să îl înlocuiești cu sosul de pește pentru a obține aroma umami a cărnii și legumelor preparate. Stir fry este o tehnică de gătit care constă în folosirea unei tigăi de tip wok pentru a căli ingredientele. Poți încerca o rețetă cu pui, broccoli, ciuperci și ardei, în care să adaugi sos de pește în locul sosului de soia. Rezultatul este un preparat colorat și plin de arome;
- Sos pentru salată: poți să pregătești rapid un dressing gustos și sănătos pentru salate folosind sosul de pește. Transformă vinegreta obișnuită într-un sos deosebit printr-un amestec de oțet, miere, sare, piper negru, ulei de măsline și sos de pește. Sosul de pește poate fi utilizat într-o mulțime de combinații când vine vorba despre dressingul pentru salată;
- Supe: dacă vrei o supă cu gust umami, poți folosi sosul de pește pentru a amplifica aroma preparatului tău. Sosul de pește se pretează supei franțuzești de ceapă, supei thailandeze Tom Yum, supei thailandeze Pho, printre altele;
- Marinade: folosește sosul de pește în marinadele pentru carne și vei fi suprins de savoarea pe care o aduce acest ingredient. În bucătăria thailandeză, se folosește foarte des numai sosul de pește pentru a marina carnea, dar poți întotdeauna să adaugi și alte condimente (sare, usturoi tocat, miere etc.)
Sosul de stridii
Sosul de stridii - un accident cu urmări pozitive în gastronomia asiatică și nu numai - a fost descoperit dintr-o întâmplare fericită în secolul al XIX-lea, în China. Se spune că descoperirea acestui sos a avut loc în 1888, când Lee Kum Sheung, deținătorul unui stand de ceai și supă de stridii, a uitat stridiile pe foc atât de mult încât rezultatul final a fost un sos delicios, vâscos și de culoare maronie [5]. Acesta a fost distras și a lăsat stridiile să fiarbă la foc mic timp de câteva ore, întâmplare ce a dus la apariția unui sos pe care localnicii au început să îl îndrăgească rapid. Ulterior, Lee Kum Sheung a fondat brandul Lee Kum Kee (LKK), care este în prezent cea mai mare companie de sosuri din Hong Kong.
Sosul de stridii poate fi adăugat la multe preparate culinare, cum ar fi supe, marinade, mâncăruri cu carne și legume. Este un ingredient folosit extrem de des în bucătăriile chinezească și thailandeză, oferind un gust sărat, ușor dulceag și umami - aroma savuroasă pe care gurmanzii și-o doresc de la preparatele lor.
Ca și aromă, sosul de stridii se situează undeva între sosul de pește și sosul de soia [6]. Acesta are o consistență similară cu cea a siropului, culoare maro închis și este produs din extract de stridii, obținut prin fierbere la foc mic. La acest extract se adaugă ulterior ingrediente ca amidonul, sarea, zahărul și sos de soia. Ingredientele diferă de la o marcă la alta, dar în principal se face din zeama obținută prin gătirea stridiilor, sare și zahăr. În prezent, sosul de stridii a devenit popular și în bucătăria occidentală, fiind utilizat mai ales în rețetele cu influențe asiatice.
Rețete și idei de utilizare a sosului de stridii în preparate delicioase
Renumitul sos de stridii LKK este disponibil și în oferta Asian Food. Dacă vrei să gătești în stil asiatic la tine acasă și să adaugi un plus de savoare mâncărurilor, sosul de stridii este un ingredient pe care trebuie să îl ai în bucătărie.
Versatil, sosul de stridii se potrivește în mai multe preparate:
- Salate: la salate, poți obține un dressing delicios cu ajutorul sosului de stridii. Pentru o salată în stil asiatic, îl poți combina cu oțet, usturoi, zahăr, susan și ulei – un dressing ideal pentru legume și pui. Sosul se stridii nu poate fi folosit de unul singur ca dressing, pentru că are o consistență destul de groasă, deci trebuie să îl subțiezi cu alte ingrediente;
- Supe: pentru a oferi supelor tale o aromă intensă, poți să adaugi sos de stridii. Acesta poate fi folosit cu succes în supa de pui, în ramen și în supa vietnameză Pho;
- Marinade: dacă îți place carnea marinată, cu siguranță vei fi plăcut surprins de aroma pe care sosul de stridii o va aduce preparatului. Poți să prepari un amestec cu sos de stridii, oțet și alte mirodenii, după care să lași carnea sau legumele la marinat câteva zeci de minute sau câteva ore;
- Tăiței: adepții bucătăriei asiatice sunt cu siguranță mari iubitori de noodles. Când gătești tăiței data viitoare, adaugă sos de stridii pentru un gust autentic. Gătește tăițeii într-o tigaie wok, adaugă legumele preferate și o sursă de proteină (carne sau creveți, după preferințe) și adaugă sosul de stridii împreună cu sos de soia, usturoi și alte condimente favorite.
Diferența dintre sosul de pește și sosul de stridii
Sosul de pește și sosul de stridii sunt ingrediente de bază în bucătăria asiatică. Cele două sosuri sunt asemănătoare prin faptul că pot fi folosite în moduri similare (la stir-fry, supe, salate etc.) și prin faptul că aduc mâncării aroma umami, gustul savorii. Pe de altă parte, ingredientele și aroma fac sosul de pește și sosul de stridii să fie două condimentele total diferite.
Iată prin ce se diferențiază cele două tipuri de sosuri faimoase în bucătăria asiatică și nu numai:
- Ingrediente și mod de preparare: sosul de pește are mai puține ingrediente decât sosul de stridii. Acesta se obține prin fermentarea peștelui (de obicei anșoa) cu sare și pot fi adăugate și alte ingrediente pentru a îi îmbunătăți gustul (usturoi, lămâie, sare de mare). În schimb, sosul de stridii este obținut din stridii sau extract de stridii, agenți de îngroșare și alte condimente, prin fierbere la foc mic pentru mai multe ore;
- Gust: sosul de pește este sărat și are o aromă pescărească, în vreme ce sosul de stridii este ușor dulceag și sărat în același timp, având o notă caramelizată;
- Consistență: vei observa că sosul de pește este mai subțire și mai apos decât sosul de stridii, a cărui consistență poate fi asemănată cu cea a siropului;
- Culoare: sosul de pește are o culoare maro-roșiatică și este mai limpede, în timp ce sosul de stridii are o culoare maro închis care se duce ușor spre negru;
- Perioadă de valabilitate: cele două sosuri se diferențiază inclusiv prin perioada de valabilitate. Sosul de pește poate să reziste pe raftul din bucătărie până la 4 ani, însă sosul de stridii rezistă între 18 și 24 de luni [7].
Dacă vrei ca preparatul tău să fie mai sărat și să simți o notă puternică de umami, folosește sosul de pește. În schimb, dacă vrei o consistență mai groasă pentru preparatul tău și o aromă ușor dulceagă, alege sosul de stridii. Ambele merg foarte bine la mâncărurile cu carne, la fructe de mare, supe și sosuri. Ca să poți alege între sosul de pește și sosul de stridii, gândește-te la gustul și consistența pe care vrei să le aibă preparatul final.
În funcție de gusturile tale, poți să adaugi sosurile de pește sau de stridii într-o mulțime de preparate. Poți să îți folosești creativitatea în bucătărie pentru a crea rețete noi și combinații de arome. De asemenea, poți să urmezi pas cu pas rețetele din gastronomia asiatică dacă îți dorești un preparat autentic.
Sfaturi pentru stocarea corectă a sosurilor
Dacă ai cumpărat un sos de pește și l-ai deschis, poți să îl păstrezi în dulap la temperatura camerei, însă calitatea sosului se păstrează mai bine dacă e ținut la frigider. Dacă crezi că vei termina sticla de sos în câteva săptămâni sau în jumătate de an de la deschidere, poți să o păstrezi fără probleme în dulap. Totuși, poți alege să ții sosul la frigider pentru a își păstra calitatea mai mult timp.
Cât despre sosul de stridii, nici el nu se strică dacă este lăsat la temperatura camerei vreme de câteva săptămâni după ce l-ai deschis. Ca și în cazul sosului de pește, dacă păstrezi sosul de stridii la frigider acesta își va păstra calitatea mai mult timp.
Sosul de pește și sosul de stridii sunt esențiale în gastronomia asiatică și sunt folosite de bucătari din toată lumea. Acestea oferă supelor, salatelor, marinadelor și multor alte preparate o savoare intensă și o notă asiatică, de care mulți sunt pasionați. Dacă te numeri printre ei și vrei să ai aceste sosuri autentice în bucătăria ta pentru a experimenta și adapta rețete tradiționale asiatice, poți explora gama variată de produse disponibile în catalogul Asian Food, care vor transforma gustul preparatelor tale.