Tapioca - Ce este și care sunt beneficiile
20.09.2022Tapioca: o descoperire culinară care îți va schimba perspectiva despre gătit. Acest ingredient modest, extragându-și originile din Brazilia, începe să câștige teren și în bucătăriile românești. Cu un profil gustativ neutru și o versatilitate uimitoare, tapioca se adaptează cu ușurință la o gamă largă de rețete, de la deserturi irezistibile la feluri principale inovatoare.
Cuprins articol Ce este tapioca? |
Află cum acest amidon vegetal poate fi cheia către preparatele tale de succes, oferindu-ți nu doar o nouă textură și consistență, dar și beneficii nutritive remarcabile. Înaintează în articol pentru a descoperi cum să o integrezi în meniul tău zilnic și să te bucuri de o nouă lume de posibilități culinare.
Ce este tapioca?
Un ingredient relativ nou în bucătăriile românești, tapioca câștigă aprecierea a tot mai multe persoane. Și pe bună dreptate! Tapioca este o formă de amidon vegetal, extras din rădăcina de manioc, plantă originară din Brazilia. Datorită gustului său neutru, poate fi folosit cu succes atât în preparate dulci, cât și în feluri principale. Tapioca este bogată în carbohidrați, dar conține și proteine și fibre. Este apreciată de persoanele intolerante la gluten și este o alternativă excelentă pentru făina din grâu.
Maniocul a fost cultivat pentru prima dată în regiunile din America de Sud și din Caraibe, fiind cunoscut și sub denumirea de „cartof tropical”. În Europa, tapioca a fost adusă din America de Sud de exploratorii portughezi și spanioli, unde a devenit rapid populară. În prezent, se regăsește adesea în meniurile din America de Sud, Africa, India și din alte țări asiatice. Planta este cultivată în întreaga lume, dar principalii producători sunt Brazilia, Nigeria și Thailanda. În Statele Unite, este numită în mod obișnuit manioc, yucca sau pur și simplu planta tapioca.
Vezi produse pe baza de tapioca.
Sub ce formă poți găsi tapioca
Tapioca este produsă în multe forme, dar cele mai comune sunt: perlele de tapioca, făina de tapioca și amidonul de tapioca.
a. Perle de tapioca
Perlele de tapioca vin în diferite dimensiuni și, de regulă, sunt de culoare albă, dar pot fi și colorate. După ce sunt încălzite, din opace bilele devin transparente, iar umezeala le face să crească în dimensiune. Perlele mari din tapioca mai au denumirea de boba și sunt folosite în cunoscuta rețetă asiatică de Bubble Tea.
b. Făină de tapioca
Făina de tapioca este ideală pentru îngroșarea consistenței sosurilor și a supelor, este rezistentă la îngheț și dezgheț. Poate fi amestecată cu alte tipuri de făină pentru a îmbunătăți valoarea nutritivă a preparatului.
c. Amidon de tapioca
Amidonul de tapioca este asemănător la consistență cu făina de tapioca și poate fi folosit în aceleași moduri. Mai rar, tapioca poate fi găsită sub formă de fulgi sau tăiței.
Tapioca: beneficii pentru organism
Tapioca în toate formele sale are numeroase beneficii pentru sănătate pe care le vei afla în continuare.
-
Tapioca nu contine alergeni comuni
Cel mai des întâlniți alergeni alimentari sunt glutenul, soia, fructele cu coajă lemnoasă (migdale, nuci, alune), lactatele, crustaceele și moluștele. Tapioca nu conține niciunul dintre ele, iar faptul că nu conține gluten (care se găsește doar în boabele de grâu, orz și secară), o face ideală pentru persoanele diagnosticate cu boala celiacă sau pentru cele care nu consumă gluten.
-
Tapioca este ușor de digerat
Un alt beneficiu pentru sănătate oferit de tapioca este faptul că este compusă și din fibre dietetice. Fibrele în mod obișnuit îmbunătățesc starea generală a organismului, dar mai ales influențează pozitiv procesul de digestie, spre urmare elimină constipația, balonarea și durerile abdominale. În plus, fibrele solubile pot ajuta chiar la îmbunătățirea sănătății inimii prin eliminarea excesului de colesterol de pe pereții arterelor și ai vaselor de sânge, contribuind astfel la susținerea sănătății sistemului cardio - vascular.
-
Tapioca ajută persoanele care doresc să acumuleze în greutate
Deși majoritatea persoanelor sunt preocupate de eliminarea kilogramelor în plus, există și cazuri în care se dorește un efect invers – creșterea sănătoasă în greutate – iar tapioca este ideală în acest sens. Conținutul ridicat de carbohidrați (o cană de tapioca echivalează cu 45% din necesarul zilnic de carbohidrați) face ca mâncărurile cu tapioca să ducă la o creștere rapidă în greutate, fără a implica colesterolul nesănătos sau grăsimile saturate ce pot cauza adevărate probleme de sănătate.
-
Tapioca îmbunătățește densitatea minerală osoasă
Tapioca este o sursă bogată de vitamina K, calciu și fier, iar aceste minerale joacă un rol important în dezvoltarea și protejarea oaselor. Densitatea minerală osoasă scade pe măsură ce îmbătrânim, ceea ce înseamnă că suntem expuși unor astfel de afecțiuni osoase ca osteoporoza și osteoartrita. Din cauza lor se poate instala o slăbiciune generală dar și o lipsă de flexibilitate. Consumul regulat de tapioca poate oferi organismului nutrienți ce vor proteja sănătatea oaselor pe măsură ce îmbătrânim.
-
Tapioca oferă un boost de energie
Se știe: carbohidrații sunt considerați o sursă de energie pentru organism, deoarece zaharurile precum zaharoza sunt descompuse în glucoză, care oferă energie utilizabilă. Tapioca este foarte bogată în carbohidrați, fără a avea efecte negative precum le are colesterolul LDL și grăsimile saturate. Spre urmare, poate ajuta la menținerea nivelului ridicat de energie și la creșterea sațietății datorită fibrelor.
Cine poate consuma tapioca
Tapioca nu are restricții de consum, dar persoanele cu diabet ar trebui să limiteze consumul de alimente care conțin tapioca. Dat fiind că tapioca este bogată în carbohidrați, este astfel o sursă concentrată de calorii și contribuie la o creștere rapidă a glicemiei, lucru nedorit în diabet. De asemenea, persoanele care își doresc să piardă greutate ar trebui să consume mai puțină tapioca.
Cum introduci tapioca în dieta ta zilnică - rețete cu tapioca
a. Perle de tapioca cu mango
Ai nevoie de doar trei ingrediente pentru a crea niște perle de tapioca cu mango delicioase: amidon de tapioca, mango și apă.
- Mixează miezul de la un fruct mango până obții o pastă moale.
- Adaugă o lingură de amidon de tapioca și aproximativ 60 ml de apă caldă. Amestecă bine pentru a încorpora elementele.
- Pentru a se activa, tapioca trebuie încălzită. Spre urmare, încălzește amestecul timp de 1 minut și jumătate la cuptorul de microunde, iar la fiecare 20 de secunde oprește cuptorul și amestecă compoziția.
- Lasă amestecul să se răcească pentru câteva minute, apoi mai adaugă amidon de tapioca până conținutul are o consistență de aluat non - lipicios. La final înfășoară aluatul în folie de plastic pentru a evita uscarea lui.
- Ia o bucată de aluat, pune-l pe un blat presărat cu amidon de tapioca, și da-i o formă lunguiață cu grosimea de aproximativ 1 centimetru. Taie aluatul în bucăți mici, de dimensiunea dorită de tine, și modelează-le astfel încât să capete o formă sferică. Acestea nu trebuie să fie foarte mari, deoarece perlele se vor mări atunci când vor fi gătite.
- Pune perlele într-o oală cu apă clocotită cu capac și fierbe-le timp de 20 de minute. Apoi ia oala de pe foc, nu deschide capacul și lasă perlele să se aburească timp de încă 20 de minute. În acest moment, bilele ar trebui să fie ușor translucide.
- Scurge perlele printr-o sită și clătește-le cu apă rece pentru a opri procesul de aburire și pentru a elimina excesul de amidon.
Astfel obții perle de tapioca cu mango pe care le poți folosi pentru a prepara un ceai răcoritor.
b. Budinca de tapioca
Pe cât de ușor de gătit este această rețetă, pe atât de rapid se savurează! Iată care sunt pașii:
- Lasă perlele de tapioca (200 g) la înmuiat în apă, peste noapte.
- A doua zi strecoară perlele și adaugă lapte până obții o consistență de budincă. Poți folosi lapte de cocos, ovăz sau de vacă. Pentru a oferi gust, adaugă esență de vanilie și îndulcitori, de exemplu stevie sau zahăr de cocos.
- Fierbe budinca la foc mic, timp de 10 minute, amestecând constant, până observi că perlele au devenit transparente, iar budinca s-a îngroșat.
- Apoi las-o să se răcească 5 minute, după care transferă budinca de tapioca în cupele de servire. După ce s-a răcit complet, poți orna desertul cu fructe de pădure și nuci.
c. Ceai thailandez cu perle de tapioca
Ceaiul thailandez cu perle de tapioca este o băutură rece, cremoasă, cu un gust răcoritor ideal de băut într-o zi fierbinte.
- Pregătește ceaiul adăugând părți egale de apă și sirop de fructe. Alege un sirop în funcție de preferințele tale. Acest lichid poate fi înlocuit și de un ceai pe care l-ai pregătit în prealabil și pe care l-ai lăsat să se răcească complet.
- Fierbe perlele de tapioca conform instrucțiunilor de pe pachet. Lasă-le să se răcească și apoi pune-le în ceai.
- Adaugă lapte simplu sau condensat, câteva cubulețe de gheață și gata, poți savura băutura! Poți înlocui laptele animal cu lapte de cocos sau cu frișcă lichidă vegetală.
Mâncărurile din tapioca sunt ideale pentru consumul zilnic, te energizează și îți îmbunătățesc digestia. Chiar dacă nu este bogată în nutrienți, tapioca are destule beneficii pentru sănătate și poate fi combinată cu alte ingrediente valoaroase și sănătoase, cum ar fi lapte de migdale sau de cocos. Va fi foarte apreciată de persoanele care nu consumă gluten sau care suferă de sindromul intestinului iritabil. Poate înlocui cu succes amidonul de cartofi sau de porumb și este un ingredient de încredere la gătitul de preparate dulci sau de pâine. Ai grijă însă să nu consumi cantități foarte mari, deoarece excesul de fibre poate constipa.
FAQ - Întrebări frecvente despre Tapioca
1. Care este cel mai frecvent fel de mâncare sau desert cu tapioca?
Perlele de tapioca stau la baza a două cele mai cunoscute mâncăruri de tapioca. Perlele mici sunt folosite la prepararea budincii de tapioca, iar perlele mai mari sunt vedeta ceaiului asiatic Boba sau ceaiul cu bule.
2. Ce gust are tapioca?
Tapioca nu are un gust specific ci mai degrabă unul neutru, de aceea poate fi folosit atât în alimente dulci, cât și în cele sărate.
3. Cum pot folosi tăițeii de tapioca?
Tăițeii din tapioca pot înlocui cu succes tăițeii clasici, în supe. Sunt folosiți mai cu seamă în bucătăria vietnameză, la prepararea supei de tăiței Banh canh.
4. Pot înlocui amidonul de porumb cu amidonul de tapioca?
Răspunsul este da! Astfel, se recomandă înlocuirea a unei linguri de amidon de porumb cu 2 linguri de amidon de tapioca. Aceasta va îngroșa frumos supele, bulionul sau umpluturile pentru plăcinte. Amidonul de tapioca este mai potrivit pentru gătirea la temperaturi mai scăzute, de asemenea va scurta și timpul de gătire.