Tempura. Ce este și cum o prepari corect
14.11.2022 in ReteteNu se știe dacă o greșeală de navigație sau vremea capricioasă a făcut astfel încât, în secolul al 16-lea, o corabie cu trei portughezi să ajungă pe țărmurile Japoniei în loc să ajungă în China. Această întâmplare a rămas în istoria culinară ca fiind momentul care a dus la apariția preparatului japonez cunoscut în întreaga lume sub denumirea de tempura.
Ce este tempura?
Tempura este o mâncare japoneză ce constă în bucăți de fructe de mare, pește, carne sau legume ce sunt date printr-un amestec de făină, ouă și apă rece ca gheața, apoi prăjite până capătă o crustă aurie și o textură crocantă.
Spre urmare tempura este o tehnică de gătit, dar și un preparat de sine stătător care poate include aproape orice aliment. Portughezii găteau în acest mod fasolele verzi, preparatul având denumirea de peixinhos da hort, și le consumau în perioada postului, când nu aveau voie să consume carne. Denumirea de tempura provine din expresia latină ad tempora cuaresme care, prin traducere din limba latină, înseamnă “în perioada postului”. Cel mai probabil japonezii au confundat denumirile și au reținut dar cuvântul “tempora”, dar cert este că au împrumutat această tehnică de la portughezi și au creat un preparat de bază în bucătăria japoneză.
Tempura se gătește foarte ușor, atât timp cât se respectă modul de preparare.
Folosirea apei foarte reci previne absorbția unei cantități prea mari de ulei în timpul procesului de prăjire, de asemenea încetinește formarea glutenului, fapt ce împiedică aluatul să devină prea dens.
În urma procesului de gătire, în ulei rămân de regulă mici bucăți de aluat prăjit care sunt cunoscute sub denumirea de fulgi de tempura. Aceștia pot fi presărați peste sushi, noodles sau orez, cum este de exemplu Tempura Donburi (sau TenDon) - preparatul japonez ce constă din legume și creveți tempura crocanți așezați pe un pat de orez simplu, asezonat cu sos tempura dulce.
Pentru a obține o tempura cât mai aproape de original, se recomandă folosirea unui mix de făină pentru tempura ce include făină de grâu, făină de orez, amidon, dar și condimente ce vor desăvârși gustul final.
Alimente din care poți face tempura
Cele mai comune alimente care pot fi savurate sub formă de tempura sunt creveții, sushi, legumele și carnea de pui. Alte ingrediente neașteptate din care se face tempura sunt lăstarii de bambus, kabocha (dovleac de iarnă japonez) și rădăcina de lotus.
Creveți tempura
Fructele de mare au fost primele alimente pe care japonezii le-au gătit cu făină, ou și apă rece. Creveții tempura se regăsesc adesea în preparatele asiatice, mai ales creveții Tiger, apreciați pentru dimensiunea lor.
Sushi tempura
Pentru a obține sushi tempura se folosesc ingrediente care sunt gătite prin tehnica tempura, în majoritatea cazurilor fiind vorba de creveți. De asemenea, se poate prăji însăși ruloul de sushi până se obține o crustă aurie.
Legume tempura
Nu orice legumă este potrivită pentru a face tempura. Sunt preferate legumele rădăcinoase cum sunt cartofii dulci, dar pot fi făcute sub formă de tempura și broccoli, conopida, vânăta, zucchini, ardeii grași, ardeii iuți, fasolea verde, ceapa și ciupercile, în Japonia fiind folosite mai ales ciupercile shiitake, enoki și maitake.
Pui tempura
Deși nu este la fel de popular ca felurile enumerate anterior, puiul tempura este un preparat foarte delicios, ce se gătește de regulă din fâșii de piept de pui fraged.
Cum se face tempura
Pentru a obține o tempura aurie și crocantă ai nevoie de 4 ingredinte: faină de tempura, ouă, apă foarte rece și alimentul pe care dorești să îl prepari folosind această tehnică. Unele rețete de tempura includ doar gălbenuș de ouă sau nu includ deloc ouă. Dacă vrei să eviți să folosești ouă, elimină-le din rețetă, dar asigură-te că folosești mix de făină tempura în loc de făină clasică.
Ține cont de următoarele reguli atunci când gătești tempura:
- Toate alimentele trebuie să fie reci, mai ales apa, care trebuie să fie rece ca gheața.
- Nu amesteca prea mult aluatul, chiar dacă are cocoloașe.
- Prepară aluatul chiar înainte de a prăji alimentele tempura. Astfel eviți activarea glutenului care face aluatul să fie mai dens.
- Încearcă să menții uleiul la aceeași temperatură înaltă în timpul prăjirii
- Nu aglomera oala cu multe bucăți de tempura, în caz contrar acestea se vor îmbiba cu ulei.
Iată cum să prepari tempura:
- Întâi de toate trebuie să îți pregătești alimentele pe care vrei să le faci tempura, spală-le bine și curăță-le. Taie legumele în rondele sau sub formă de bastonașe, iar carnea de pui - în fâșii.
- Un aluat tempura autentic este făcută dintr-o cantitate egală de ingrediente, de exemplu 200 de grame de făină de tempura, 200 ml de apă foarte rece și 2 ouă.
Pentru început combină apa și ouăle, apoi adaugă treptat făina și amestecă-le pe toate cu mișcări ușoare, fără a insista prea mult.
- Înmoaie în aluat alimentele pe care dorești să le faci tempura astfel încât să fie bine acoperite.
- Scufundă-le în uleiul încins și prăjește-le până capătă o crustă aurie.
- Pune bucățile pe un grătar sau pe o farfurie acoperită cu hârtie de copt pentru a se scurge restul de ulei.
- În mod tradițional tempura se mănâncă cu sos japonez Tentsuyu, dar poate fi savurat și cu sos dulce-acrișor sau cu orice alt sos preferat.
Rețete simple de tempura
Aproape orice aliment poate fi pregătit folosind tehnica tempura, dar cele mai potrivite sunt fructele de mare, legumele și carnea de pui. În continuare vom prezenta câteva rețete simple de tempura, dar și o rețetă ce implică banană.
Rețetă de creveți tempura
Timp de preparare | Timp de gătire | Timp total |
30 minute | 15 minute | 45 minute |
Dificultate | Servire | Categorie |
Ușor | 10 bucăți | Aperitiv |
Ingrediente |
10 creveți (Black Tiger sau Jumbo) |
2 ouă |
200 ml de apă |
200 de grame de făină pentru tempura |
2 linguri de amidon de porumb sau de cartofi |
Valori nutriționale (per 100 de grame): |
Calorii: 82 |
Grăsimi: 6 gr |
Carbohidrați: 5 g |
Proteine: 5 g |
Mod de preparare:
Pasul 1: Curăță creveții și apoi spală-i cu apă sărată pentru a elimina mirosul. Tapotează-i cu un prosop curat pentru a elimina excesul de apă. Taie vârful cozii pe diagonală pentru a extrage apa din coadă. Presară amidon de porumb peste creveți, acesta va ajuta aluatul să adere mai ușor. |
Pasul 2: Pregătește aluatul. Întâi amestecă oul cu apa rece până ingredientele se omogenează, apoi toarnă amestecul în bolul cu făină tempura și amestecă din nou până obții o pastă asemănătoare cu aluatul pentru clătite. |
Pasul 3: Înmoaie creveții în aluat unul câte unul și prăjește-i într-o oală cu ulei încins. Înainte de a-i scufunda în ulei, așteaptă ca excesul de aluat să se scurgă de pe crevete. |
Pasul 4: Prăjește creveții până se rumenesc, aproximativ 2 minute. Nu pune prea mulți creveți în oală, în caz contrar temperatura uleiului va scădea rapid și creveții vor absorbi prea mult ulei. De asemenea, nu îi prăji mai mult de 2 minute dacă nu vrei să obții creveți tari și uscați. |
Pasul 5: Transferă creveții pe un grătar sau pe o farfurie tapetată cu un prosop de hârtie pentru a scurge excesul de ulei. Consumă-i ca aperitiv sau pune-i peste un bol de orez fiert pentru a obține un fel principal. |
Rețetă de pui tempura
Timp de preparare | Timp de gătire | Timp total |
15 minute | 15 minute | 30 minute |
Grad de dificultate | Servire | Categorie |
Ușor | 2 porții | Fel principal |
Ingrediente |
230 de grame de piept de pui |
1 rădăcină de ghimbir |
1 cățel de usturoi |
2 lingurițe de sos de soia |
1 ou |
100 ml de apă rece |
100 grame de făină pentru tempura |
Piper proaspăt măcinat |
Sare |
Valori nutriționale (per 100 de grame): |
Calorii: 570 |
Grăsimi: 34 gr |
Carbohidrați: 25 g |
Proteine: 41 g |
Mod de preparare
Pasul 1: Bate ușor pieptul de pui cu un ciocan de bucătărie. Carnea va deveni mai subțire și mai plată, ceea ce înseamnă că se va prăji mai repede și mai uniform. Apoi taie carnea în fâșii de 2 cm în lățime și 6-8 cm în lungime. |
Pasul 2: Dă pe răzătoare rădăcina de ghimbir și cățelul de usturoi. |
Pasul 3: Condimentează puiul cu piper negru proaspăt măcinat, sare și sos de soia. După adaugă ghimbirul și usturoiul ras și freacă puiul cu toate aceste ingrediente. |
Pasul 4: Pune apa rece într-un bol, apoi adaugă oul și amestecă bine. Apoi adaugă gradual făina. Este în regulă dacă aluatul va conține și câteva cocoloașe. |
Pasul 5: Scufundă fâșiile de pui în acest amestec și acoperă-le bine cu aluat. Prăjește puiul în ulei încins, dar ai grijă să nu pui mai mult de 3 bucăți într-o tură de gătit, altfel riști să obții pui tempura cu mult ulei. Gătește puiul până devine crocant la exterior, aproximativ 4 minute în total, câte 2 minute pe fiecare parte. |
Pasul 6: Pune puiul tempura pe o farfurie tapetată cu hârtie pentru a se scurge excesul de ulei. Savurează puiul tempura alături de o salată de varză și bucură-te de o delicioasă masă de prânz sau de seară. |
Rețetă de legume tempura
Timp de preparare | Timp de gătire | Timp total |
15 minute | 10 minute | 25 minute |
Grad de dificultate | Servire | Categorie |
Ușor | 4 porții | Aperitiv |
Ingrediente |
1 cartof dulce |
1 vânătă |
1 ardei gras |
3-4 bucăți de broccoli |
3-4 bucăți de conopidă |
3-4 ciuperci |
5-10 bucăți de fasole verde |
250 de grame de făină tempura |
2 ouă |
250 ml de apă rece |
Valori nutriționale (per 100 de grame): |
Calorii: 342 |
Grăsimi: 20 gr |
Carbohidrați: 34 g |
Proteine: 6 g |
Mod de preparare:
Pasul 1: Pregătește legumele. Spală-le, curăță-le de coajă, elimină tulpinile și taie legumele în bucăți cât mai uniforme. Vânăta și ardeiul pot fi tăiate în formă de bețișoare care să aibă 5 cm în lungime. Separă broccoli și conopida în bucăți de dimensiune medie. Cartoful dulce poate fi ușor fiert în prealabil, apoi tăiat în rondele de 1 cm. Fasolea verde poate fi lăsată întreagă. |
Pasul 2: Bate oul cu apa rece într-un castron, apoi adaugă treptat făina pentru tempura. Amestecă ingredientele cu mișcări ușoare până obții un aluat omogen, poate avea și cocoloașe. Nu amesteca foarte tare, altfel aluatul va ieși prea dens în loc să fie ușor și crocant. |
Pasul 3: Înmoaie legumele în aluat și ridică-le deasupra bolului pentru a permite excesului de aluat să se scurgă. Apoi pune-le cu atenție în oala cu ulei încins, câte 2-3 bucăți, astfel încât totalul de legume să nu depășească jumatate din suprafața uleiului. Prăjește legumele câte 2 minute pe fiecare parte, până acestea capătă o culoare aurie. Pune legumele tempura pe o hârtie tapetată cu hârtie de copt pentru a se prelinge excesul de ulei. |
Pasul 4: Servește-le calde alături de sosul preferat. |
Rețetă de dovlecei tempura
Timp de preparare | Timp de gătire | Timp total |
10 minute | 10 minute | 20 minute |
Grad de dificultate | Servire | Categorie |
Ușor | 2 porții | Aperitiv |
Ingrediente |
1 dovlecel sau 1 zucchini |
100 de grame de făină tempura |
1 ou |
100 ml de apă rece |
1 linguriță de miere |
Sare |
Valori nutriționale (per 100 de grame): |
Calorii: 256 |
Grăsimi: 6 gr |
Carbohidrați: 42 g |
Proteine: 8 g |
Mod de preparare:
Pasul 1: Taie dovlecelul în jumătate, pe diagonală, și elimină semințele cu cuțitul. Apoi taie jumătățile de dovleac în bastonașe subțiri de aceeași dimensiune. |
Pasul 2: Amestecă apa rece și oul, apoi adaugă ușor făina. Folosește o lingură de lemn pentru a omogeniza amestecul, dar evită să amesteci prea tare, altfel vei obține un aluat dens, care nu este potrivit pentru a face tempura. |
Pasul 3: Înmoaie bețișoarele de dovlecel în aluatul obținut apoi prăjește-le într-o oală cu ulei încins timp de 3-5 minute, până se rumenesc. |
Pasul 4: Așează dovleceii tempura pe o farfurie tapetată cu hârtie de bucătărie, lasă-le să se răcească timp de 2 - 3 minute. Pune puțină miere și sare peste ele și savurează-le ca aperitiv. |
Rețetă de sos tempura (Tentsuyu)
Timp de preparare | Timp de gătire | Timp total |
5 minute | - | - |
Grad de dificultate | Servire | Categorie |
Ușor | 4 porții | Condiment/Sos |
Ingrediente |
180 ml de Dashi* (stock de supă japoneză; poți să îl folosești ca atare sau să îl prepari din 180 ml de apă în care să pui 1 linguriță de Dashi pudră) |
100 de grame de făină tempura |
45 ml de sos de soia |
30 ml de Mirin* (vin de gătit japonez) |
4 lingurițe de zahăr |
Valori nutriționale (per 100 de grame): |
Calorii: 37 |
Grăsimi: 1 gr |
Carbohidrați: 4 g |
Proteine: 1 g |
Mod de preparare:
Pune toate ingredientele într-o cratiță mică și fierbe-le până amestecul dă în clocot. Apoi redu focul, lasă-l să fiarbă până când zahărul se dizolvă complet și după ia cratița de pe foc. |
Rețetă de banane tempura
Timp de preparare | Timp de gătire | Timp total |
10 minute | 10 minute | 20 minute |
Grad de dificultate | Servire | Categorie |
Ușor | 3 porții | Desert |
Ingrediente |
3 banane coapte de dimensiune medie |
2 ouă |
220 gr de făină tempura |
220 ml de apă rece |
1 lingură de zahăr pudră (opțional) |
Valori nutriționale (per 100 de grame): |
Calorii: 575 |
Grăsimi: 37 gr |
Carbohidrați: 66 g |
Proteine: 17 g |
Mod de preparare:
Pasul 1: Taie bananele în rondele cu grosimea de 1 cm. |
Pasul 2: Prepară aluatul adăugând ouăle într-un bol cu apă rece, amestecă ușor, apoi încorporează făina până obții o pastă omogenă. |
Pasul 3: Înmoaie rondelele de banană în aluat și apoi prăjește-le în ulei încins timp de 2-3 minute, până se rumenesc. |
Pasul 4: Așează bananele tempura pe o hârtie tapetată cu hârtie de copt, așteaptă să se răcească apoi presară zahăr pudră peste ele. |
Întrebări frecvente despre Tempura
Ce este tempura în bucătărie
Tempura este o tehnică de gătit care implică prăjirea alimentelor înmuiate în aluat. De asemenea, alimentele gătite folosind această tehnică au și ele denumirea de tempura, de exemplu creveți tempura.
Cum se face tempura
Aluatul pentru tempura se face din doar trei ingrediente: ouă, făină tempura și apă foarte rece. Acestea se amestecă pe rând, întâi apa cu ouăle, apoi se adaugă făina. Alimentele alese (creveți, pui, legume) se înmoaie în aluat, apoi sunt prăjite până la rumenire.
Unde găsesc făină tempura
Făina tempura este de fapt un amestec din făină de grâu, făină de orez, praf de copt, amidon și condimente. În magazinul nostru online găsești mai multe sortimente de făină tempura cu ajutorul căreia vei obține un preparat delicios.
Ce înseamnă tempura
Cuvântul tempura are origine latină, mai exact provine din expresia latină ad tempora cuaresme care înseamnă “în perioada postului”.
Cum se gătește cu făină tempura
Făina tempura este mai ușoară și mai fină decât făina clasică, ceea ce face ca preparatul final să aibă o textură mai crocantă. De regulă făina tempura este ultimul ingredient adăugat în compoziție, după apa rece și ouă. Unele rețete nu includ ouă, ceea ce înseamnă că făina tempura poate fi adăugată direct în apa rece.
Valorile nutrițioale menționate sunt estimative, rolul lor fiind informativ, și nu ar trebui folosite în cadrul tratamentelor medicale.