Orez basmati si jasmine
Orez jasmine vs orez basmati - care este diferenta intre cele doua soiuri de orez
Exista peste 40.000 de soiuri de orez care se cultiva pe tot globul - de la orez pentru sushi, la orez brun, orez negru sau orez rosu, orez cu bob rotund sau cu bob lung, insa ne concentram astazi atentia pe doua dintre cele mai comune sortimente de orez cu bob lung, mai exact orezul jasmine si cel basmati.
Pentru majoritatea sortimentele de orez par la fel, insa in realitate fiecare soi de orez este diferit in felul lui, iar orezul jasmine si cel basmati nu fac exceptie de la asta. Inainte de toate afla ca orezul jasmine provine din Thailanda, in timp ce orezul basmati provine din India si Pakistan. Ambele soiuri de orez fac parte dintre cele cu bobul lung, ceea ce inseamna ca acestea nu sunt indicate neaparat pentru pilafuri, ele fierbandu-se astfel incat bobul sa ramana intreg si sa nu se lipeasca. Cu toate astea orezul jasmine are o textura ceva mai moale si usor lipicioasa dupa fierbere, fata de orezul basmati ale carui boabe se desfac frumos dupa preparare termica, nefiind deloc lipicioase.
De asemenea, orezul basmati este indicat a fi lasat la inmuiat inainte de fierbere, pe cand pentru orezul jasmine se poate sari acest pas, acesta avand nevoie doar de cateva clatiri rapide pentru a elimina excesul de amidon.
Comanda orez jasmine si orez basmati online, de pe Asianfood.ro
Indiferent ca preferi orez jasmine sau orez basmati, noi ti le punem la dispozitie pe amandoua in magazin nostru online, impreuna cu alte ingrediente si condimente asiatice, astfel incat sa iti poti prepara retetele favorite oricand doresti.
Tine cont atunci cand alegi intre orez basmati si orez jasmine ca din punct de vedere nutritional ambele soiuri sunt slabe in grasimi, prin comparatie cu celelalte cereale contin proteine de calitate superioara apropiindu-se de valorile proteice ale oului, insa orezul basmati are un indice glicemic mai mic (59) fata de orezul jasmine (89), fiind o optiune mai buna pentru diabetici de exemplu.
Întrebări frecvente despre orez basmati și jasmine
Ce pot găti cu orez jasmine - rețete?
Orezul Jasmine este un tip de orez cu bob lung și aromă florală, folosit în mod tradițional în bucătăria asiatică. Acesta poate fi folosit într-o varietate de preparate culinare. Curry cu legume și orez Jasmine, tocană de pui cu orez, pilaful și sushi sunt doar câteva dintre cele mai apreciate rețete.
Cu ce este diferit orezul basmati de orezul clasic?
Orezul basmati se diferențiază de orezul clasic, cel pe care-l cunoaștem cu toții prin forma, aroma, textura, culoarea, originea și modul în care poate fi folosit. Orezul basmati este considerat mai prețios și mai scump decât orezul clasic, datorită aromei sale distincte și a procesului mai îndelungat de cultivare și recoltare.
Ce rețete orez basmati pot găti?
Orezul basmati este un tip de orez lung și parfumat originar din India și Pakistan. Acesta este foarte popular în bucătăria asiatică, dar poate fi utilizat și în alte feluri de mâncare din întreaga lume. Printre cele mai cunoscute rețete în care puteți folosi orez basmati regăsim pilaful, curry, orez cu fasole și avocado, curcan sau orez cu lapte dulce.
Cât costă orezul jasmine?
În funcție de tipul de orez jasmine pe care-l alegeți și modul în care urmează să-l folosiți, acest produs poate avea un preț diferit. Dacă rețeta presupune o cantitate mare de orez, atunci va trebui să achiziționați un pachet de 1 kg. Prețul unei pungi de 1 kg de orez jasmine brun este cuprins între 30 și 40 de lei. Alte variante ale acestui tip de orez pot fi achiziționate și la prețuri de 20-25 lei per kilogram.