Sosul Sriracha: Istorie, utilizări, rețete și beneficii pentru sănătate
17.07.2023 in Calatorie in AsiaCând spui sos Sriracha, spui: roșu aprins, picant, bucătărie vietnameză și thailandeză. Celebrul sos roșu, în sticluță cu capac verde, este foarte utilizat în întreaga lume, în diverse preparate, de la sandvișuri și paste, până la supe și chiar cocktailuri.
În acest articol vom explora istoria acestui sos atât de versatil, oferindu-ți idei despre cum l-ai putea utiliza în propria bucătărie. În același timp, vei avea ocazia să descoperi beneficiile sale importante pentru sănătate.
Alege să incluzi preparatele asiatice pe lista de bunătăți cu care să-ți răsfeți familia și nu ezita să utilizezi Sriracha chiar și în omlete sau salate! Vei descoperi cum se îmbogățește gustul acestora și cum o simplă farfurie te va apropia și mai mult de misterul și frumusețea neasemuită a fascinantei Asii.
Istoria și originea sosului Sriracha
Sosul Sriracha are origini thailandeze și este realizat din ardei iute (chili), oțet, usturoi, sare și zahăr. Savoarea și consistența sa variază în funcție de producător, dar, în general, sosul este puternic condimentat, cu o aromă dulce, acidulată și cu note înțepătoare de usturoi. Consistența sa seamănă destul de bine cu cea a ketchup-ului.
Prima dată, sosul Sriracha a fost produs în anii 1930, de către o femeie antreprenor din Thailanda - Thanom Chakkapak, care și-a dorit un sos iute pentru pește, dar și pentru alte feluri de mâncare. [1] Rețeta inițială a sosului era foarte apropiată de cea a sosului Tabasco, fiind un sos subțire cu oțet.
După ce sosul său a înregistrat un real succes printre apropiați, femeia a fost încurajată să-l comercializeze și l-a numit Sriraja Panich, după numele orașului natal Si Racha, care mai este cunoscut și ca Sri Raja sau Sri Racha.
Sosul lui Thanom Chakkapak a devenit unul dintre cele mai vândute sosuri chili din Thailanda, iar în anul 1984 antreprenoarea a vândut compania care îl producea.
Un vietnamez, David Tran, a fost însă cel care a făcut ca sosul Sriracha să ajungă atât de cunoscut în întreaga lume. În anii 1980, Tran a emigrat în Statele Unite ale Americii, după căderea Vietnamului de Sud, și a început să producă un sos picant similar, dar cu o formulă mai groasă, numindu-l „rooster sauce” (sos de cocoș, în traducere mot a mot), ca pe un sos chili pe care îl prepara frecvent în țara sa natală. Se spune că denumirea acestui sos provine de la faptul că Tran s-a născut în anul 1945 - Anul Cocoșului.
David Tran a fondat compania Huy Fong Foods pentru a putea fabrica și comercializa sosul Sriracha. La început, sosul a fost livrat către restaurantele și clienții individuali din Los Angeles. În scurt timp, sticlele roșii cu logo-ul unui cocoș poziționat în centru au devenit celebre pe tot continentul american și în întreaga lume.
În prezent, poți descoperi sosul în multe dintre felurile de mâncare occidentale, precum și în toate restaurantele cu specific thailandez sau vietnamez.
Utilizări comune ale sosului Sriracha
Societatea Americană de Chimie (ACS) a efectuat un studiu în care explică știința din spatele sosurilor picante, cum este Sriracha [2]. În interiorul chili-ului roșu se află molecule care se numesc capsainocide, ce declanșează proteina TRPV1 în cavitatea bucală. Această proteină răspunde la temperaturi de peste 42,78 grade Celsius sau la alimentele picante. Creierul percepe această senzație ca pe o arsură și eliberează endorfine, pentru a ajuta corpul să lupte cu durerea.
În același studiu, ACS prezintă și o scară a alimentelor picante, folosind unități de căldură Scoville (SHU). Sriracha se află între 1.000 și 2.500 SHU, iar sosul Tabasco se situează între 2.500 și 5.000 SHU. Ardeiul habanero, care este unul dintre soiurile de ardei foarte iuți de pe mapamond, se află la valoarea de 350.000 SHU. |
Sriracha este destul de popular în zilele noastre și se folosește ca sos iute universal. Iată câteva întrebuințări comune ale sale [3]:
- Condiment de bază
Sriracha a fost creat ca și sos de înmuiat alimentele în el (sos de scufundare sau dipping sauce). Micul bol cu Sriracha de un roșu aprins arată foarte bine lângă felul principal.
- În sosuri
Aroma sa picantă este perfectă pentru a echilibra sosurile cu smântână, cremă de brânză și maioneză.
- În supe
În supele asiatice (supa cu tăiței de pui, Pho, Ramen) Sriracha este un adaos foarte popular. Se utilizează chiar și în supele cu bază cremoasă (cu lapte de cocos sau supe thailandeze).
- În preparatele din carne
În cărnurile sărate, Sriracha aduce un echilibru perfect, prin aroma sa dulce și picantă. Sosul este utilizat în special în marinate și sosuri pentru grătar. Îl poți combina cu mierea, pentru a glazura șunca și aripioarele de pui sau îl poți adăuga în friptura de porc și în burgeri.
- Cu ouă și lactate
Sriracha funcționează foarte bine cu arome cremoase, astfel că se potrivește cu lactatele și ouăle. Ouăle consumate la micul dejun, sub formă de omletă, pot căpăta o savoare deosebită cu puțin sos picant.
- În băuturi
Una dintre băuturile în care Sriracha merge cel mai bine este Bloody Mary, dar poate fi adăugat și în sucul obișnuit de roșii sau alte băuturi alcoolice și non-alcoolice.
Rețete delicioase cu sos Sriracha: tradiție, inovație, creativitate
Sriracha se întrebuințează în rețete tradiționale din Asia, dar și în rețete pline de inventivitate și inovație din bucătăria internațională.
-
Rețete tradiționale
Acestea sunt câteva dintre rețetele tradiționale în care se utilizează Sriracha:
Pad Thai cu sos Sriracha – este o rețetă tradițională de paste thailandeze ce se poate prepara cu sau fără carne. Se folosesc tăiței de orez și se prepară într-un wok, în care se adaugă ouă, varză chinezească, morcovi, germeni de fasole. Se servește alături de arahide măcinate și sos Sriracha.
Tom Yum cu sos Sriracha – Tom Yum este un tip de supă thailandeză picantă și acră, ce se poate pregăti cu pui, ciuperci sau creveți. În supă se pun ingrediente speciale, cum este rădăcina de ghimbir thai, lemongrass, suc de lime, sos de pește, ardei iute și se servește cu orez și sos Sriracha.
Creveți cu Sriracha – Creveții sunt un ingredient obișnuit în bucătăria asiatică, la fel ca și sosul Sriracha. Astfel, preparatele care conțin aceste ingrediente nu au cum să dea greș în preferințele gurmanzilor.
-
Adaptări în bucătăria internațională
Numeroase țări au integrat Sriracha în cultura lor gastronomică. Așa se face că acum există preparate specifice anumitor țări, dar care au ca ingredient de efect acest sos picant. Iată câteva astfel de exemple:
Tacos cu sos Sriracha – Și preparatele mexicane, cum este Tacos, merg de minune cu sosul Sriracha. Tacos se prepară din carne de vită sau pui, legume, guacamole și sos picant, Sriracha fiind o opțiune foarte bună pentru a da savoare și intensitate.
Pizza cu sos Sriracha – Pizza este deja cunoscută și iubită în toată lumea și poate fi realizată din diverse ingrediente. Sosul Sriracha se poate adăuga în sosul de pizza sau ca topping, pentru a adăuga o notă picantă și delicioasă.
Burgeri de vită sau burgeri vegetarieni cu sos Sriracha – Utilizarea acestui sos picant în cazul burgerilor nu mai este un obicei nou. Oameni din întreaga lume se dau în vânt după burgeri, fie ei după rețeta clasică sau vegetarieni. O rețetă populară include chifla la grătar, infuzată cu Sriracha, peste care se așază chifteaua de carne sau soia, ceapă caramelizată, brânză elvețiană, rucola, roșii și un dressing care să conțină de asemenea Sriracha.
Sriracha se mai utilizează și împreună cu: cartofi prăjiți, pachețele de primăvară, macaroane cu brânză, pitta, wrap-uri, chipsuri, pâine prăjită cu avocado, în dressing-urile pentru salată, ca marinadă pentru carne.
-
Utilizări inedite și inovatoare
Unul dintre marile avantaje ale sosului este versatilitatea sa. Pe lângă preparatele tradiționale, din bucătăria asiatică și nu numai, Sriracha se mai poate utiliza și în multe alte rețete de mâncăruri și băuturi alcoolice sau non-alcoolice.
Sandviș cu unt de arahide, Sriracha și castraveți murați [4] – Cine a spus că sandvișurile sunt banale, cu siguranță nu a experimentat mai multe variante inedite. Una dintre acestea este sandvișul din pâine prăjită cu unt de arahide, peste care se pun felii de castraveți murați și sos Sriracha. Sandvișul capătă o intensitate deosebită, oferind note dulci, acre și sărate, precum și o combinație interesantă între moale și crocant.
Popcorn cu sos Sriracha – o altă utilizare inedită a sosului Sriracha este în cazul popcornului. În timp ce boabele de porumb încep să pocnească, într-un alt vas se topește un sfert dintr-un pachet de unt și se adaugă 1-2 linguri de sos sau după gust. Când toate boabele au „înflorit”, se adaugă sosul peste ele și se amestecă bine.
„Carne” vegană și Sriracha: și pentru iubitorii alimentelor vegane sosul Sriracha poate fi de mare folos, oferindu-le un răsfăț culinar. Poți utiliza sosul cu tempeh, seitan și alte alternative la carne.
Coktailuri cu Sriracha - Margarita și Bloody Mary sunt două dintre cocktailurile foarte populare ce se prepară cu Sriracha, dar mai sunt și alte băuturi care se pregătesc cu acest sos iute [5]: Bangkok Nights (cu whiskey american și suc de mango), Chasing the Green Dragon (cu Sriracha verde, sirop de arțar, Curacao albastru, Pisco și lime) sau Sriracha-Lada (cu sos Worcestershire, Mexican Lager (bere blondă mexicană) și lămâie. Împătimiții condimentelor vor aprecia, cu siguranță, cocktailurile cu sos iute, pentru o noapte de distracție și voie bună alături de prieteni.
Înghețată cu topping Sriracha – papilele gustative vor fi luate prin surprindere prin această combinație fericită între „fierbinte” și rece, între dulce și sărat, cu o consistență cremoasă. Cu sosul Sriracha roșu se potrivesc aromele de ciocolată neagră, vanilie, fistic, mango, lime sau nuci de Macadamia, dar și înghețata simplă [6].
Beneficiile pentru sănătate ale sosului Sriracha
Fiind un sos care folosește din abundență ardei iute proaspăt, Sriracha are numeroase beneficii pentru sănătate. Iată-le pe cele mai importante:
-
O sursă importantă de vitamine și minerale
Sriracha este o sursă bună de vitamine și minerale, printre care: vitamina A, vitamina B6, vitamina C, vitamina E, Fier.
-
Protejează sănătatea inimii
Capsaicina din ardei iute poate trata durerea asociată cu angina pectorală [7], iar usturoiul pe care îl conține sosul poate scădea nivelul colesterolului și al trigliceridelor, ajutând persoanele care sunt expuse riscului de boli cardiovasculare.
-
Util în prevenirea cancerului
Capsaicina, care se găsește în doze mari în ardeii iuți, are un important rol în prevenirea cancerului. Un studiu [8] a arătat că acest compus este util mai ales în combaterea cancerului de pancreas, de colon și de sân.
-
Bun de inclus în dieta de slăbit
Consumul de ardei iute este asociat, în ultimul timp, cu pierderea în greutate. Capsaicina poate crește consumul total de energie, ajutând astfel organismul să metabolizeze grăsimea mai rapid. În plus, o linguriță de sos are doar 6 calorii [9].
-
Întărește imunitatea
Sriracha te poate ajuta să-ți îmbunătățești imunitatea și să lupți cu răceala, acționând ca expectorant, dar și ca decongestionant al sinusurilor.
-
Calmant natural împotriva durerii
Sosul Sriracha sporește capacitatea organismului de a dizolva cheagurile de sânge și de a lupta contra inflamațiilor, ceea ce înseamnă că este un calmant natural împotriva durerilor.
Sosul Sriracha disponibil pe AsianFood.ro
Sunt mai multe branduri, în ziua de astăzi, care produc sos Sriracha. Cel mai cunoscut este Huy Fong Foods, compania fondată de inventatorul sosului, David Tran. Pe Asian Food.ro poți găsi sos Sriracha Huy Fong din SUA, produs de această companie cu tradiție. Sosul are un excelent raport calitate-preț și se poate folosi în nenumărate băuturi și preparate culinare.
Un alt brand popular pentru sosul Sriracha este Flying Goose, pe care, de asemenea, îl găsești la AsianFood, prin intermediul sosurilor Sriracha de diverse tipuri și cu unele adaosuri: cu piper negru, cu wasabi, cu ghimbir, extra usturoi, extra hot, cu lime, cu muștar sau maioneză.
Tot la AsianFood poți găsi și sos Sriracha de la Uni Eagle, o altă companie producătoare de sosuri și condimente, ce-și are sediul în Taiwan. Brandul a câștigat multe premii pentru produsele de calitate, care respectă standarde stricte de siguranță alimentară.
Poți întrebuința sosurile de pe AsianFood.ro în toate preparatele amintite în acest articol, dar poți descoperi și altele în care să le integrezi. Nu ezita să-ți manifești creativitatea și măiestria în bucătărie, preluând rețetele și, de ce nu, adaptându-le la preferințele tale și ale celor dragi!
Sosul Sriracha este mai mult decât un ingredient popular și versatil. El spune povestea unei întregi culturi și este totodată un numitor comun al gastronomiei internaționale. Sriracha este nelipsit din bucătăria americană și cea asiatică și este tot mai popular și în România, unde pasionații de condimente și sosuri iuți îl apreciază, cu siguranță, în: paste, pizza, fructe de mare, burgeri, fripturi și multe alte mâncăruri delicioase.
La AsianFood.ro poți alege dintre numeroase tipuri de Sriracha, ce provin de la producători renumiți, pe care să le incluzi în preparate tradiționale, dar și în unele neconvenționale, cum ar fi băuturi, popcorn sau sandvișuri.
Surse externe: