Mochi - Mâncarea perfectă pentru samuraii moderni
12.10.2022 in Calatorie in AsiaCultura japoneză este una dintre cele mai bogate și fascinante culturi din lume, cu obiceiuri și tradiții care datează de mii de ani și care au cucerit oameni din lumea întreagă, indiferent de naționalitate. Nu este de mirare că Sărbătoarea florilor de cireș (Sakura) atrage în fiecare primăvară mii de turiști în “Țara Soarelui Răsare", unde pot să participe și la Ceremonia ceaiului – un ritual complex ce implică diverse instrumente și gesturi – sau să se desfete cu delicatese locale - sushi, ramen sau miso. De asemenea, tehnicile Origami (arta plierii hârtiei) și Kimekomi (aplicarea de fâșii textile pe bile de poliester) au devenit între timp adevărate terapii antistres practicate nu doar în Japonia.
Un alt obicei japonez este și Mochitsuki – un eveniment ce are loc în ajunul Anului Nou Japonez, între 25 și 28 decembrie, când localnicii se adună pentru a „bate” orezul care se folosește la prepararea de Mochi - prăjitură tradițională japoneză. De asemenea, din mochi sunt confecționate și decorațiuni pentru Anul Nou, care au denumirea de Kagami mochi și presupun suprapunerea a două bile de mochi, una mai mică peste una mai mare, și o portocală japoneză cu frunză (Daidai) peste ele.
Ce este Mochi
Mochi este unul dintre cele mai cunoscute dulciuri japoneze și reprezintă o prăjitură din orez ce datează încă din anul 794, fiind populară mai ales în rândul luptătorilor Samurai. Aceștia aveau nevoie de un aliment hrănitor care să le ofere sațietate pentru o perioadă lungă de timp, dar care să fie și ușor de transportat. În Japonia antică mochi era un considerat un aliment sacru care se consuma pentru a avea sănătate și noroc.
Între timp, mochi a devenit o parte importantă a Anului Nou Japonez, dar este consumat pe tot parcursul anului, fiind asociat cu diverse festivaluri și evenimente sezoniere japoneze.
Mochi este preparat dintr-un orez lipicios, cu bob scurt, numit mochigome sau orez mochi. În mod tradițional, orezul este lăsat la înmuiat peste noapte, apoi este gătit la abur și, în final, este pasat sau „bătut” până capătă o consistență moale și lipicioasă, pasta obținută fiind numită mochi. Se poate consuma imediat sau este pus la congelat și apoi fiert sau gătit la grătar pentru a-și recăpăta forma elastică. De asemenea, se poate umple cu diverse ingrediente dulci, pentru a se obține faimosul desert care poartă același nume de mochi.
Modalitatea mai ușoară și mai rapidă de a pregăti mochi implică folosirea de făină de orez glutinos în combinație cu apă și zahăr. În aluatul obținut se pun diverse umpluturi dulci, acesta transformându-se într-un desert cu gust de orez și textură lipicioasă, elastică și moale, care trebuie mestecat cu grijă, întrucât poate fi ușor înecăcios.
Tipuri de mochi tradițional
Mochi este un preparat foarte versatil. De regulă, este consumat ca desert, având umpluturi și arome numeroase și variante. Totuși poate fi adăugat și în alte feluri de mâncare japoneză, chiar și sărate. Iată care sunt tipurile tradiționale de mochi:
a. Daifuku mochi
Acesta este cel mai comun tip de mochi, are o formă rotundă și este umplut cu o pastă de fasole roșie îndulcită și servit ca un desert rece. Poate fi umplut și cu o pastă din căpșuni (ichigo)
b. Sakura mochi
Servit într-o frunză de cireș murată, acest tip de mochi are aceeași formă rotundă și umplutură de pastă de fasole roșie, dar cu o textură nu la fel de netedă, deoarece conține și boabe de orez integral.
c. Warabi mochi
Consumat mai mult în vestul Japoniei, este făcut din amidon warabi, ce provine dintr-o specie de ferigă. Așadar, nu este preparat din orez, dar este considerat a fi mochi datorită texturii sale lipicioase. Este de obicei rulat în pudră de soia (kinako) și uneori stropit cu sirop de zahăr negru (kuromitsu).
d. Botamochi/ Ohagi
Ohagi este de fapt un Daifuku mochi întors “pe dos”: bila de orez se află în interior, iar exteriorul este preparat dintr-o pastă de fasole roșie în care sunt adăugate și bucăți mici de fasole. Acest tip de mochi este numit botamochi primăvara și ohagi toamna.
e. Kuzumochi
Acest tip de mochi este preparat din amidonul plantei cu numele de Săgeată japoneză și este un desert foarte popular pe timp de vara. Are aceeași umplutură de fasole roșie îndulcită și poate fi acoperit cu o pastă de fasole roșie îndulcită.
f. Kusamochi
Pentru a obține acest tip de mochi, în amestecul de orez lipicios se adaugă pelin japonez (yomogi). Preparatul final are culoare verde și formă de floare, iar umplutura este din fasole roșie.
g. Hishimochi
Acest mochi în formă de romb, asemănător cu un diamant (hishi), are trei straturi în culori diferite. Simbolizează fertilitatea și este preparat de Hina Matsuri sau Ziua fetelor, festival ce are loc pe 3 martie și care celebrează succesul și sănătatea fetelor.
h. Hanabira mochi
Are forma unui semicerc și este compus dintr-un strat subțire de mochi alb translucid împăturit, în interiorul căruia se pune o bucată lungă de rădăcină de brusture și pastă de fasole roșie. Tradus din limba japoneză, cuvântul Hanabira inseamnă „petală de floare”.
i. Kirimochi/ Marumochi
Felii simple de mochi, tăiate în forme dreptunghiulare, și care se păstrează așa pentru a fi preparate la grătar sau adăugate în diverse feluri de mâncare. De exemplu, mochi poate fi folosit ca topping pentru supele Miso, Ozoni și Udon.
Mochi cu înghețată
Mochi cu înghețată este unul dintre cele mai populare deserturi dulci ce implică mochi, însă acesta nu este un preparat tradițional japonez. Desertul constă într-o bilă de aluat de orez umplută cu înghețată în diverse arome - ceai verde, mango, căpșuni și vanilie. A fost creat în anul 1980 de către femeia de afaceri de origine japoneză - Frances Hashimoto - care, în perioada respectivă, locuia în cartierul Little Tokyo din orașul California (SUA). În scurt timp, preparatul s-a răspândit în toate restaurantele asiatice din America, fiind și astăzi un desert iubit de americani și nu numai.
Rețete cu Mochi
Rețetă Mochi cu înghețată
Deși poate să sune complicat, mochi cu înghețată se prepară destul de ușor, fiind nevoie de doar 5 ingrediente:
- 200 de grame de înghețată în aroma preferată
- 160 de grame de faină de orez glutinos (cantitate potrivită pentru 12 porții)
- 60 de grame de zahăr granulat
- 230 mililitri de apă
- amidon de porumb sau amidon de cartofi pentru a presăra deasupra aluatului
Opțional se pot folosi și coloranți alimentari.
Cum prepari mochi cu înghețată:
- Împarte înghețata în 12 sfere (câte o lingură de înghețată/sferă), așează-le pe o tavă pe care ai pus în prealabil hârtie de copt, apoi pune-o la congelator.
- Adaugă într-un vas făina de orez glutinos, zahărul și apa, amestecă-le ușor până obții o pastă. Acum poți să adaugi și colorantul alimentar. Acoperă vasul cu folie alimentară și pune vasul în cuptorul cu microunde pentru 1 minut.
- Scoate vasul din cuptorul cu microunde, amestecă aluatul pentru a evita formarea de cocoloașe, acoperă vasul cu folie alimentară și mai pune-l odată în cuptorul cu microunde pentru 1 minut.
- După ce ai scos vasul din cuptorul cu microunde, amestecă din nou compoziția, vei observa că aceasta a devenit mai lipicioasă. Acoperă din nou vasul cu folie alimentară și pune-l în cuptorul cu microunde pentru 30 de secunde.
- Acoperă blatul de lucru cu hârtie de copt, iar peste ea presară o cantitate generoasă de amidon de porumb
- Răstoarnă aluatul pe blatul de lucru, folosind o spatulă umedă. Acoperă aluatul cu amidon de porumb.
- Rulează aluatul până obții o grosime de aproximativ 6 milimetri, presărând amidon de porumb la nevoie, pentru a preveni lipirea aluatului de degete.
- Lasă aluatul să se răcească. Pentru a grăbi procesul îl poți pune la frigider timp de 15 minute.
- După ce scoți aluatul de la congelat, începe să decupezi cercuri de aluat, folosindu-te de un pahar sau un vas gol
- Ia un cerc de aluat, curăță-l de excesul de amidon și pune în centru o bilă de înghețată. Lipește marginile cercului de aluat, astfel încât să acoperi înghețata, formând o bilă.
Prepară și restul de mochi apoi pune-le pe toate la congelator pentru 2 ore, apoi savurează-le cu familia sau cu prietenii.
Rețetă Daifuku Mochi
Dacă vrei să îi surprinzi pe cei dragi gătindu-le acasă prăjitura japoneză Daifuku Mochi sau Mochi cu fasole roșie, trebuie să prepari atât aluatul cât și pasta de fasole pentru umplutură, care are numele de Anko.
Pentru 12 porții de Daifuku Mochi ai nevoie de următoarele ingrediente:
Pentru aluat:
- 160 de grame de faină de orez glutinos
- 60 de grame de zahăr granulat
- 225 mililitri de apă
- amidon de porumb sau amidon de cartofi pentru a presăra pe bancul de lucru și deasupra aluatului
Pentru umplutura de fasole:
- 150 grame de fasole adzuki;
- 150 grame de zahăr;
- un praf de sare;
Cum prepari pasta de fasole roșie (Anko):
Pentru această pastă de fasole ai nevoie de fasole adzuki, pe care să le lași la înmuiat pentru 24 de ore.
- Pune la fiert fasolele înmuiate, așteaptă să dea în clocot, apoi fierbe-le pentru încă 3 minute. Mai departe trebuie să le scurgi, să le clătești și să le pui din nou la fiert în apă curată, la foc moderat, timp de o oră. Pe parcurs mai completează cu apă dacă este nevoie. Pentru a vedea dacă sunt gata, poți să le guști.
- Odată ce boabele de fasole au fiert, strecoară-le și pune-le înapoi în oală, la foc cât mai mic. Adaugă zahărul și sarea, amestecând încontinuu timp de aproximativ 10 minute, până se topește zahărul, obținându-se astfel o pastă dulce, asemănătoare cu un gem. După ce e gata, pune pasta într-un alt vas și așteaptă să se răcească, apoi ține-l la frigider.
Cum prepari aluatul pentru Daifuku Mochi:
- Aluatul pentru Mochi cu fasole roșie se prepară la fel ca cel de Mochi cu înghețată. Spre urmare, pune într-un bol făina de orez, zahărul și apa, amestecă-le bine, acoperă bolul cu folie alimentară și încălzește compoziția în cuptorul cu microunde timp de 1 minut.
- Amestecă din nou compoziția, acoper-o cu folie alimentară și mai încălzește-o pentru 1 minut.
- Mai amestecă o dată aluatul care a devenit lipicios între timp și pune-l pentru ultima dată la cuptorul cu microunde pentru 30 de secunde.
Cum prepari Mochi Daifuku
- Pune aluatul obținut pe un blat de lucru pe care ai presărat amidon de porumb în prealabil.
- Acoperă aluatul cu amidon și rulează-l până obții o formă dreptunghiulară cu grosimea de 6 milimetri. Lasă aluatul să se răcească sau transferă-l pe o tavă acoperită cu hârtie de copt pe care să o pui la frigider pentru 15 minute.
- Decupează cercuri din aluatul răcit, folosindu-te de un vas gol ce are diametrul de aproximativ 9 centrimetri.
- Umple bucățile de aluat decupate cu o cantitate de gem de fasole potrivită, astfel încât să poți să lipești marginile și să obții o formă asemănătoare cu o punguță. Înainte de a adăuga gemul, ai grijă să cureți excesul de amidon de porumb de pe aluat.
- Pune bucățile de Mochi într-un recipient închis ermetic și depozitează-le într-un loc răcoros și uscat. Bucură-te de ele mai ales pe timp de vară, când simți nevoia de un desert răcoros.
Rețetă Mochi cu ciocolată
Un alt fel de a găti mochi presupune umplerea lor cu ganache de ciocolată.
Pentru 12 porții ai nevoie de următoarele ingrediente:
Pentru aluat:
- 160 de grame de faină de orez glutinos
- 60 de grame de zahăr granulat
- 230 mililitri de apă
- amidon de porumb sau amidon de cartofi pentru a deasupra aluatului
Pentru ganache:
- 280 grame de frișcă lichidă
- 200 grame de ciocolată neagră de 60-70%
Cum prepari mochi cu ciocolată
Începe prin a face ganache-ul de ciocolată deoarece acesta trebuie să apuce să se răcească până a fi pus în mochi.
- Rupe ciocolata în bucăți mici și topește-o prin metoda bain-marie împreună cu 2-3 linguri de frișcă lichidă. Amestecă totul până se topește, apoi pune bolul deoparte. Bate foarte bine restul de frișcă și adaug-o peste ciocolata topită și răcită, amestecând ușor, de jos în sus.
- Prepară aluatul de mochi, punând în același vas, pe rând, făina de orez, zahărul și apa. Amestecă bine, acoperă vasul cu folie alimentară și pune-l în cuptorul cu microunde timp de un minut. Amestecă din nou compoziția și mai încălzește-o timp de un minut în cuptorul cu microunde. Apoi mai amestecă o dată aluatul devenit lipicios și continuă cu o tură de 30 de secunde la microunde. Aluatul obținut trebuie să fie neted și elastic.
- Pregătește blatul de lucru și presară-l cu amidon de porumb. Pune peste el aluatul de mochi și rulează-l până ajungi la o grosime de 6 milimetri. Dacă se lipește, mai folosește amidon de porumb. Lasă aluatul să se răcească sau pune-l la frigider pentru 15 minute.
- Decupează din aluatul de orez forme circulare cu diametrul de maxim 9 centrimetri. Poți sa folosești un pahar sau un alt vas potrivit ca dimensiune. Ia o formă decupată, șterge-o de amidon de porumb, și pune în mijloc ganache de ciocolată într-o cantitate care permite lipirea marginilor aluatului, astfel încât să obții o bilă sferică. Repetă procesul până faci toate bucățile de mochi.
Respectând modul de prepare a aluatului, poți obține mochi cu diverse umpluturi, astfel încât pe platoul final să ai un set de mochi asortate pe care să le împarți cu cei dragi.
Așadar, mochi este un produs destul de versatil, care poate fi transformat și în desert, și în topping pentru mâncăruri sărate. Japonezii iubesc mochi atât de mult, încât i-au dedicat și un festival. Mochi Nage Matsuri are loc în fiecare primăvară și este organizat cu scopul de a binecuvânta fertilitatea solului și recolta din respetivul an. Astfel, localnicii se adună într-un loc special, denumit altar, iar după ce se termină procesul solemn de binecuvântare, începe frenezia. Dintr-un spațiu aflat la înălțime sunt aruncate sute de mochi, iar oamenii trebuie să prindă cât mai multe bucăți în pungile și coșurile pe care le-au pregătit special pentru acest eveniment.
FAQ - întrebări frecvente despre Mochi:
- Unde se găsesc mochi
Deserturile apetisante pot fi achiziționate în magazinele de specialitate fizice și online. Pe www.asianfood.ro găsești multe varietăți de mochi, încearcă-le pe toate și află care este preferatul tău.
- Ce se poate face din făina de orez?
Din făina de orez se pot prepara tăiței (noodles), produse de patiserie, prăjituri sau poate fi folosită ca agent de îngroșare pentru supe și tocane. Făina de orez alb este folosită mai frecvent decât făina de orez brun, iar pentru mochi se folosește făină de orez glutinos.
- Unde se găsește făina de orez
La fel ca mochi, și făina de orez se găsește în magazinele specializate în ingrediente asiatice. Pe www.asianfood.ro găsești făina potrivită pentru a găti noodles și mochi.
- Ce este Sakura?
În traducere din limba japoneză, sakura înseamnă “flori de cireș” sau ”cireș înflorit”, avându-se în vedere cireșul japonez cu flori bogate de culoare roz, dar care nu produce fructe. Festivalul cireșilor înfloriți din Japonia este cunoscută, la fel, sub denumirea de Sakura și simbolizează optimismul și începutul unei noi perioade. Grădinile de cireși sunt vizitate de localnici și de turiști, această activitate purtând numele de Hanami.